Ποιοι θησαυρίζουν και πώς από την αύξηση των διοδίων

Ποιοι θησαυρίζουν και πώς από την αύξηση των διοδίων
Φωτιά στο ...δρόμο βάζουν οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, με τις κατασκευαστικές κοινοπραξίες να συνεχίζουν να εισπράττουν χωρίς να παραδίδουν έργο.

Η πρόσφατη ανανέωση των συμβάσεων υπό το πρόσχημα της επανεκκίνησης των έργων απλά κορύφωσε την πρόκληση μια και οι παραχωρησιούχοι έσπευσαν αμέσως μετά να αυξήσουν τα τέλη. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Νέας Οδού, παρά το «πακετάκι» οικονομικής ενίσχυσης που έλαβε από το κράτος, η κοινοπραξία υπό τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ανέβασε την τιμή των διοδίων μέχρι και 60%!
Η περίπτωση της Νέας Οδού χαρακτηρίζεται πρόκληση μια και η αύξηση των διοδίων γίνεται σε ένα από τα εμπορικότερα σημεία διέλευσης της χώρας, την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας με επίκεντρο το σταθμό στις Αφίδνες (αύξηση 60%). Μάλιστα ο παραχωρησιούχος φαίνεται να είχε μελετήσει πολύ καλά το εισπρακτικό μοντέλο αφού ταυτόχρονα αύξησε τις τιμές σε όλους τους παράπλευρους σταθμούς (Μαλακάσα, Οινόφυτα, Καπανδρίτι). Με τον τρόπο αυτό το κόστος διέλευσης για ταξίδι με αυτοκίνητο προς Θεσσαλονίκη εκτοξεύτηκε από τα 45 ευρώ στα 57 ευρώ.


Η κοινοπραξία επιχείρησε να μετριάσει τις αντιδράσεις διατηρώντας τα παλιά τέλη στις Αφίδνες για τους κατοίκους του Ωρωπού, ενώ λάνσαρε και ένα εκπτωτικό πακέτο για τους κατόχους του fast pass.
Με την αύξηση των διοδίων στο εμπορικότερο σημείο του δρόμου φαίνεται πως ο κατασκευαστής θα χρηματοδοτήσει τα έργα στην Ιονία Οδό και τον αυτοκινητόδρομο Ε-65, που γίνονται πιο περίπλοκα μετά την αποχώρηση των ισπανικών ομίλων ACS και Cintra. Από την έναρξη της κρίσης ο οδικός άξονας της Κεντρικής Ελλάδας θεωρήθηκε μη βιώσιμος οικονομικά και βρέθηκε απέναντι στο ενδεχόμενο να ακυρωθεί πλήρως. Μετά τις περυσινές διαπραγματεύσεις, το Δημόσιο για να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη αποφάσισε να υποστηρίξει ένα σχέδιο... διάσωσης που πρότεινε η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ώστε το έργο να γίνει έστω και με μειωμένο αντικείμενο, με περικοπή τμημάτων.

Τούτο χαρακτηρίστηκε ως «δώρο» προς τον όμιλο του Γιώργου Περιστέρη μια και το σχέδιο διάσωσης στηρίζεται πρακτικά στην κερδοφορία της Ιονίας Οδού, την οποία οι τράπεζες έκριναν απαραίτητη προϋπόθεση για την αποπληρωμή των δανείων του Ε-65. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία της Νέας Οδού έχει εισπράξει σε διόδια από το 2008 έως το 2013 473 εκατ. ευρώ (συνολικά σε Ιονία και Ε-65) την ώρα που τα έργα στην Ιονία Οδό έχουν προχωρήσει μόλις κατά 20%, ενώ στον Ε-65 έχει περικοπεί το τμήμα Λαμία - Δομοκός και Τρίκαλα - Παναγία που προέβλεπε η αρχική χάραξη. Παρ' όλα αυτά η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έχει λαμβάνειν ακόμη 178,5 εκατ. ευρώ με τη μορφή αποζημιώσεων.

πηγή: "Παραπολιτικά"