Βραβευμένος και ...απλήρωτος ο «καλύτερος έλληνας αγρότης»

Βραβευμένος και ...απλήρωτος ο «καλύτερος έλληνας αγρότης»
Πανηγυρικά και με κάθε... επισημότητα η Ελληνική Πολιτεία ανακοίνωσε με περηφάνια πως ο Χρήστος Παναγιωτίδης από την Θεσσαλονίκη είναι ο νικητής του διαγωνισμού «Καλύτερος Νέος Αγρότης».


Στις 29 Ιανουαρίου μάλιστα θα μας εκπροσωπήσει και στις Βρυξέλλες όπου θα συναγωνιστεί μεταξύ αγροτών απ' όλη την Ευρώπη και όπως εκτιμά ο ίδιος, η Ελλάδα ετοιμάζεται για πρωτιά. Πάντως ο Χρήστος Παναγιωτίδης, μπορεί να αποτελεί πρότυπο, όμως το ελληνικό κράτος δεν τον άφησε... χωρίς παράπονο. Ακόμη και στον καλύτερο αγρότη της... έχει βάλει φέσι! Πάνω από δύο χρόνια έχει να εισπράξει επιδοτήσεις, τις οποίες δικαιούται και έχουν εγκριθεί για τις βιολογικές καλλιέργειές του, όμως... δεν έχει κατατεθεί εδώ και δύο χρόνια το ποσό. Τα έξοδά του ωστόσο, εξακολουθούν να τρέχουν μιας και η επιχείρηση που διατηρεί έχει μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις, όπως κάθε αγρότη. «Στη δουλειά μας παίρνουμε πολλά και μεγάλα οικονομικά ρίσκα, ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη που αφορά και βιολογικές καλλιέργειες, ωστόσο... το κράτος ξέχασε τις επιδοτήσεις του προς τους αγρότες εδώ και δύο χρόνια», δηλώνει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο Χρήστος Παναγιωτίδης.

ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ
Χάρη στην πρότυπη αγροτική και κτηνοτροφική μονάδα του, έκτασης 800 στρεμμάτων, έξω από τη Θεσσαλονίκη, την προηγμένη σε ποιότητα και τεχνική υποστήριξη καλλιέργειά του, αλλά και την μοναδική κτηνοτροφική μονάδα και μονάδα τυποποίησης που λειτουργεί με εξαιρετικά χαρακτηριστικά πολύ-λειτουργικότητας, βιωσιμότητας και «πράσινων» πρακτικών ο Χρήστος Παναγιωτίδης ανακηρύχθηκε ο Καλύτερος Νέος Αγρότης της Ελλάδας.
Στα 26 του χρόνια κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή στον κλάδο του εκμεταλλευόμενος το επιδοτούμενο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους νέους αγρότες. Στα 800 στρέμματα του οικογενειακού αγροκτήματος στον οικισμό «Πλατεία» Θεσσαλονίκης, έχει δημιουργήσει μια καθετοποιημένη γεωργική και κτηνοτροφική βιολογική μονάδα (παραγωγή, συσκευασία, εμπορία). Με την ενασχόληση όμως της γεωργίας είχε ξεκινήσει από τα 15 του χρόνια, μιας και η οικογένειά του έκανε την ίδια δουλειά. «Η επιχείρησή μας είναι αμιγώς οικογενειακή. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει η σχετική τεχνογνωσία προκειμένου να βοηθηθεί κάποιος, όταν αποφασίσει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της γης. Εμπειρικά μαθαίνεις κάποια πράγματα και συνήθως η γνώση πάει από γενιά σε γενιά», αναφέρει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο Χρήστος Παναγιωτίδης.
Ο Χρήστος κατάφερε να ξεχωρίσει στον επαγγελματικό του κλάδο και μας αποκαλύπτει το μυστικό του: «Πολλή και προσωπική δουλειά. Είναι οικογενειακή επιχείρηση στην οποία εργαζόμαστε νυχθημερόν τέσσερα άτομα και ως προσωπικό μόνιμο απασχολώ μόνο ένα άτομο. Είναι μεγάλο και το ρίσκο και το άγχος και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Μπορεί να εισόδημα να είναι κάπως ικανοποιητικό, αλλά αυτό οφείλεται στην σκληρή και πολλή δουλειά που κάνουμε».
Όσο για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την γη και συχνά επισκέπτονται το αγρόκτημά του για να ενημερωθούν ο Χρήστος Παναγιωτίδης σημειώνει: «Δεν είναι κάτι εύκολο. Δεν μπορεί να ασχοληθεί ο καθένας με τη γη. Κατ' αρχάς θα πρέπει να έχει δική του ιδιοκτησία. Αγροκτήματα και αρκετά μηχανήματα από την οικογένειά του για να μπορέσει να καλλιεργήσει και να παράγει τα προϊόντα του. Το κυριότερο όμως να είναι καλά ενημερωμένος γύρω από το προϊόν με το οποίο θα ασχοληθεί, να παλεύει με κάθε τίμημα για την ποιότητά του, αλλά είναι σημαντικό να είναι αποφασισμένος πως θα δουλέψει... σκληρά και αφοσιωμένα. Στην δική μας επιχείρηση απασχολούμε μόνιμα έναν μόνο εργάτη. Αλλοδαπός φυσικά. Και να θες δεν βρίσκεις Έλληνα».

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Η διάκριση του Χρήστου Παναγιωτίδη, ως τον Καλύτερο Νέο Αγρότη της Ελλάδας, δεν είναι η μοναδική. Τα προϊόντα που παράγει στο αγρόκτημά του τιμήθηκαν και με το Αργυρό Βραβείο Γεύσης στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού. Ως απόφοιτος του Γαλακτοκομικού Τεχνικού Λυκείου και του Τμήματος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων του ΤΕΛ Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να επεκτείνει την οικογενειακή υποστήριξη και εγκατέστησε και βιολογική μονάδα μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων.
Τα ζώα του προέρχονται από αυτόχθονες φυλές και εκτρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγει, διατίθενται απευθείας στην ελληνική αγορά.
Το τρίτο βραβείο βάζει τα δυνατά του να το παραλάβει στις 29 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου και θα διαγωνιστεί στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Έχω ελπίδες. Έκανα μια μικρή έρευνα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων στον προηγούμενο διαγωνισμό και βλέπω ότι έχω την δυνατότητα να αποδείξω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».


Επισκέψιμο βιολογικό αγρόκτημα

Το αγρόκτημα Παναγιωτίδη εκτός από μια οικογενειακή επιχείρηση που απαιτεί πολλή και σκληρή δουλειά, είναι κι ένα επισκέψιμο βιολογικό αγρόκτημα, στο οποίο καταφθάνουν σχεδόν καθημερινά μαθητές, φοιτητές, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, αλλά και ενδιαφερόμενοι αγρότες από όλη την Ελλάδα που θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα. Εχει κερδίσει και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών που ενδιαφέρονται για τα βιολογικά προϊόντα.
Τα εκτρεφόμενα είδη στο αγρόκτημα περιλαμβάνουν: χοιρινά, νεροβούβαλα ελληνικής προέλευσης και πρόβατα.
Ο επισκέπτης – καταναλωτής θα έχει την δυνατότητα να γευτεί γνήσια ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, φτιαγμένα με τον πατροπαράδοτο τρόπο, τον βιολογικό τρόπο εκτροφής ζώων, να περπατήσει σε ένα αγροτικά διαμορφωμένο περιβάλλον που είναι σε απόλυτη αρμονία με την περιβάλλουσα φύση και το οικοσύστημα και να αποκτήσει έτσι μια εμπειρία της παραδοσιακής εξάσκησης της αγροτικής παραγωγής που έχει σωρεύσει την εμπειρία και την κουλτούρα αιώνων.