Ο blogger που αγόρασε τον... Αστέρα. (Φωτό)

Ο blogger που αγόρασε τον... Αστέρα. (Φωτό)
Ο Philip Ammerman και ο Walid Abu-Suud είναι οι δυο νέοι ισχυροί άνδρες του Αστέρα Βουλιαγμένης με τις πλάτες όμως του Τούρκου δισεκατομμυριούχου Ferit Şahenk.

Ο πρώτος είναι ο Βρετανός σύμβουλος που έκανε όλη τη δουλειά με το business plan, τις επαφές με το ελληνικό δημόσιο και όχι μόνον. Ο δεύτερος είναι από το Κουβέιτ και είναι ο διαχειριστής της νέας ιδιοκτήτριας AGC Equity Partners που μέσω του fund Jermyn Street Real Estate Fund IV LP θα ελέγχει πλέον τα 300 στρέμματα στον αυχένα της Βουλιαγμένης. Ο Philip Ammerman ζει μόνιμα στην Ελλάδα, στον Γέρακα, και μάλιστα αρθρογραφεί σε προσωπικό του blog με την ονομασία Φίλιππος ο Αττικός «αναμεταδίδοντας» περίεργες θέσεις για τη χώρα και του πολιτικούς της στο αγγλόφωνο κοινό ανά τον κόσμο. Κύκλοι που γνωρίζουν τις δραστηριότητές του μιλούν για άνθρωπο που «θα παίξει ρόλο και σε άλλα Project»... Εργάζεται για την βρετανική συμβουλευτική εταιρείας Navigator Consultin που ανέλαβε την AGC Equity Partners στο project του Αστέρα. Και οι δυο έχουν συναντηθεί το τελευταίο διάστημα επανειλημμένως με τον μεγαλομέτοχο της Jermyn Street Φερίτ Σαχένκ, το αφεντικό της Dogus που πηγαινοέρχεται πλέον με το ιδιωτικό του αεροσκάφος στο Ελευθέριος Βενιζέλος σαν τακτικό δρομολόγιο....

Ο Philip Ammerman


Ο Βρετανός, καλά δικτυωμένος, και με μεγάλη γνώση της νέας ελληνικής πραγματικότητας απασχολείται ακόμα με δεδομένο ότι η συναλλαγή δεν έχει τελειώσει. Ο Walid Abu-Suud θα είναι δε μαζί μας για πολλά χρόνια. Ουσιαστικά είναι ο άνθρωπος που συντονίζει του μετόχους του Αστέρα ο οποίος ως γνωστόν θα «κοπεί οικόπεδα» και θα γίνει βίλες με μάλλον μόνον ένα ξενοδοχείο στο ασυγκρότητα αναβαθμισμένο όμως. Η AGC Equity Partners αποτελεί ένα από τα funds που διαχειρίζεται κεφάλαια της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και του Public Ιnstitution for Social Security του Kουβέϊτ, το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ. Μικρότερες συμμετοχές διαθέτουν διάφορα κεφάλαια από την αραβική χερσόνησο και τη Μέση Ανατολή. Η AGC συστήνει διαφορετικά κεφάλαια για τα projects που αναλαμβάνει. Το τέταρτο από αυτά, το Jermyn Street Real Estate Fund IV LP


Η μετοχική σύνθεση της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP αποτελείται από τρεις μεγάλους και πέντε μικρότερους επενδυτές. Το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 33,75% ελέγχει η D-Marine Investments Holding BV θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus συμφερόντων Ferit Şahenk, που έχει συνεργαστεί με τον Λάτση στη μαρίνα του Φλοίσβου αλλά όχι και στον Αστέρα . Με 25% συμμετέχει επίσης η Hanover Ιnvestment (Luxembourg) SA που ανήκει στα συμφέροντα του Abu Dhabi Investment Council, κρατικού επενδυτικού βραχίονα του Αμπου Ντάμπι. Άλλο 25% ελέγχει το Public institution for social security State of Kuwait το οποίο πρόκειται για το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ.

Οι πέντε μικρότεροι μέτοχοι, που αθροίστηκα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος από το εναπομείναν 16,25% της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, είναι οι AGC Equity partners private equity secondary fund I LP, AGC Equity partners special opportunities fund I LP (αμφότερα υπό την ομπρέλα της αραβικών συμφερόντων AGC), η BB Real Estate holding SAL που εδρεύει στο Λίβανο, η M1 Alpha Capital Limited και η Doric Investments Inc. Παράγοντες της αγοράς συνδέουν την Doric Investments Inc με την γερμανική διαχειρίστρια επενδύσεων Doric GmbH, που συντονίζει και διαχειρίζεται επενδύσεις ιδιωτών σε κλάδους όπως το real estate, η αεροπλοία (είναι διαχειριστής δεκάδων αεροσκαφών τα περισσότερα εκ των οποίων μισθωμένα από την Emirates και την Singapore Airlines) και την ενέργεια.


Όλους αυτούς ο Walid Abu-Suud που έχει την έδρα του στο Λονδίνο πρέπει να τους «εξυπηρετεί». Και αυτό διότι αριθμός από τις πολυτελείς κατοικίες που θα οικοδομηθουν αναμένεται να πάνε στους μετόχους για ιδιόχρηση... Ο Abu-Suud είναι πρώην στέλεχος της JP Morgan και έχει διατελέσει και επικεφαλής της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Κουβέιτ, την Kuwait Investment Office. Διετέλεσε όμως και επικεφαλής της Kuwait Petroleum Corporation (KPC) στην οποία επέβλεπε επενδύσεις κεφαλαίων ύψους 14 δισ. Δολαρίων. Κατά τη θητεία του στην AGC, ο Abu-Suud έχει ολοκληρώσει deals όπως η αγορά του Citi Tower στο Λονδίνο, ενός από τα υψηλότερα κτίρια στο Canary Wharf, το νέο χρηματοοικονομικό κέντρο της Αγγλίας, έναντι τιμήματος 1 δισ. στερλινών. Έχει όμως άριστες σχέσεις και με την Ρωσία όπου το 2012 έτρεξε μια από τις μεγαλύτερες άμεσες επενδύσεις αραβικών κεφαλαίων στη Ρωσία, συμμετέχοντας σε κοινοπραξία (26,4%) με την ιταλικών συμφερόντων μονάδα παραγωγής ενέργειας Enel OGK-5 που φτιάχτηκε εκεί.


Πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο του για τον Αστέρα περιλαμβάνει περαιτέρω επενδύσεις της τάξης των 300-350 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της έκτασης και τη δημιουργία ενός υπερπολυτελούς resort με κοινό στόχο τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Τα λεφτά τα μάζεψε μαζί με τον Βρετανό συνεργάτη του με την προπώληση κάποιων από τις βίλες αλλά και με «πλάτες του Τούρκου» που έβαλε τα 135 εκατομμύρια ευρώ που έλλειπαν για να μαζευτούν τα 400 εκατ. που τους κόστισε το ωραιότερο ίσως ακίνητο της ανατολικής αν όχι ολόκληρης Μεσογείου.


Οι προσφυγές, το ΤΑΙΠΕΔ και το ταμπλό

Για να κλείσει η αγορά του Αστέρα χρειάζονται όμως ακόμα τουλάχιστον έξι μήνες –χωρίς να ξέρουμε πόσο θα πάρουν επιπλέον ενδεχόμενες δικαστικές προσφυγές κατοίκων και άλλων παραγόντων στα σχέδια των νέων αφεντικών. Στο εξάμηνο πάντως θα έχει πραγματοποιηθεί η εισφορά της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ στην εισηγμένη Αστήρ την οποία αυτή τη στιγμή ελέγχει κατά 85,35% η Εθνική Τράπεζα ενώ το υπόλοιπο 14,65% βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά. Η εισφορά αυτή θα γίνει μέσω αύξησης κεφαλαίου με εισφορά εις είδος υπέρ του δημοσίου και της Εθνικής και θα ανέβει έτσι το ποσοστό των δυο αυτών μετόχων στο 90%. Το μεν δημόσιο θα εισφέρει τις εκτάσεις που ελέγχει, η δε Εθνική επικαρπία ακινήτου που διατηρεί εκτός εισηγμένης. Επ' αυτού του 90% το μερίδιο της Εθνικής θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 76% και του δημοσίου στο 24% σημειώνουν από το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι για το 90% αυτό της εισηγμένης μετά την αύξηση κεφαλαίου (που θα μοιραστεί κατά τον παραπάνω τρόπο) για το οποίο η Jermyn Street έχει δεσμευτεί να καταβάλει το ποσό των 400 εκατ. Η Jermyn αναμένεται μετά από όλα αυτά να κάνει και δημόσια προσφορά για να βγάλει από το ταμπλό την εισηγμένη.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα όλης της χώρας. Μην τη χάσετε!!!!!