Εχεις εισόδημα πάνω από 27.000 ευρώ και δεν είσαι ευτυχισμένος; Μάθε γιατί...

Εχεις εισόδημα πάνω από 27.000 ευρώ και δεν είσαι ευτυχισμένος; Μάθε γιατί...
Μπορεί να είσαι ευτυχσμένος αν βγάζεις χρήματα... όταν αυτά όμως ξεπερνούν τις 27.000 το χρόνο τότε η κατάθλιψη και το αίσθημα του ανικανοποίητου αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους.


Σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα, υπάρχει ένα εισοδηματικό «πλαφόν» μέχρι το οποίο όσο περισσότερα χρήματα έχει κανείς, τόσο πιο ευτυχισμένος είναι, αλλά πάνω από αυτό το όριο, τα παραπάνω χρήματα στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν του προσθέτουν παραπάνω ευτυχία, αλλά μπορεί να τον κάνουν και πιο δυστυχισμένο!
Σύμφωνα με την έρευνα όταν μια χώρα είναι ακόμα φτωχή, η ευτυχία των κατοίκων της αυξάνεται αναλογικά με την άνοδο των εισοδημάτων, καθώς αυτή τους επιτρέπει να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις τους.
Όταν όμως μια χώρα περνάει ένα όριο ανάπτυξης, και "μπάινει" στην ομάδα των πλούσιων κρατών, τότε αρχίζει να αποσυνδέεται το αίσθημα της ευτυχίας των πολιτών από το επίπεδο του εισοδήματός τους. Μάλιστα, η ευτυχία μπορεί και να μειώνεται, παρόλο που οι αριθμοί φαίνεται να ευημερούν. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι αποκτούν πλέον αυξημένες προσδοκίες, πέρα από τις βασικές ανάγκες τους, όμως απογοητεύονται όταν -και αυτό συμβαίνει συχνά λόγω π.χ. της οικονομικής ανισότητας- δεν μπορούν στην πράξη να τις ικανοποιήσουν.
Οπως αναφέρει η έρευνα όταν το κατά κεφαλήν εισόδημα μιας χώρας είναι 20.400 δολάρια, η αύξηση της ευτυχίας από το παραπάνω εισόδημα αρχίζει να γίνεται όλο και λιγότερο αισθητή (αυξάνεται αλλά με φθίνοντα ρυθμό). Η ευτυχία αποκορυφώνεται περίπου στα 30.000 δολάρια (23.000 ευρώ) ετησίως, μετά μένει στάσιμη και από τα 36.000 δολάρια (27.000 ευρώ) αρχίζει να μειώνεται με το παραπάνω εισόδημα.