Πότε μπορεί κάποιος να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό

Πότε μπορεί κάποιος να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό
Μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls οι τράπεζες «φρέναραν» το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Όμως ενώ απαγορεύεται εν γένει το να ανοίξει σήμερα κάποιος καινούριο λογαριασμό υπάρχουν περιπτώσεις που επιτρέπεται .

Μεταξύ άλλων είναι οι ακόλουθες:

1. Λογαριασμοί μισθοδοσίας (όπου ο καταθέτης υπογράφει και συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση ότι είναι ένας και συγκεκριμένος ο λογαριασμός μισθοδοσίας του από τον συγκεκριμένο εργοδότη).

2. Λογαριασμός για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να κάνουν χρήση των Pos για να διευκολύνουν τις αγορές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

3. Λογαριασμός για όσους έχουν ήδη κωδικό πελάτη

Το μεγάλο στοίχημα της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η σταδιακή άρση της απαγόρευσης ανοίγματος λογαριασμών από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, αυτό θα συμβεί μόνο μετά από αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Με δεδομένο ότι από την αρχή του χρόνου, τα καταθετικά υπόλοιπα καταγράφουν πτώση της τάξης των 2 δισ. ευρώ, ακόμη είμαστε μακριά από αυτό το μέτρο.

Πάντως, η σταδιακά άρση των συγκεκριμένων περιορισμών για τα φυσικά πρόσωπα και για όλες τις επιχειρήσεις, αποτελεί το πρώτο «μαξιλάρι» της Τράπεζας της Ελλάδος.