Καρέκλα που φοριέται στο σώμα

Καρέκλα που φοριέται στο σώμα
Η Chairless Chair της ελβετικής εταιρείας Noonee είναι ίσως η πιο χρηστική ανακάλυψη. Η Chairless Chair® έχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας-εν αναμονή της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από noonee®. Είναι μια εντελώς νέα εμπειρία για την... ανάπαυση των ποδιών, ενώ μετακινείστε. 

Η καινοτομία βασίζεται στις αρχές της ρομποτικής για Bio-Εμπνευσμένη Legged Μετακίνηση και Δράση, καθώς και στις αρχές της Παθητικής Dynamics έρευνας.Η ενσωμάτωση της γνώσης και οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν από αυτές τις ερευνητικές προσεγγίσεις επέτρεψαν να ξεπεραστούν οι περιορισμοί βάρους και η δύναμη των wearable μηχανοτρονικά συστήματα.

Η Chairless Chair είναι ένας σκελετός από αλουμίνιο και ανθρακονήματα, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να δένεται στα πόδια του χρήστη και με το πάτημα ενός κουμπιού “μεταφέρει” το βάρος του στις φτέρνες, όπως όταν κάθεται κανονικά σε μια καρέκλα.

«Η ιδέα προήλθε από την επιθυμία να κάθομαι οπουδήποτε και παντού, όταν εργαζόμουν σε εργοστάσιο στη Βρετανία όταν ήμουν 17 ετών», λέει στο CNN ο Keith Gunura, ο 29χρονος διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Νoonee, την εταιρεία κατασκευής της συγκεκριμένης συσκευής με έδρα τη Ζυρίχη, «το να στέκεται κανείς για ώρες όρθιος προκαλεί κούραση στα κάτω άκρα, τη στιγμή που οι περισσότεροι εργαζόμενοι κάνουν ολιγόλεπτα διαλείμματα. Έτσι σκέφτηκα ότι η καλύτερη ιδέα ήταν να δέσω πάνω μου μια διακριτική καρέκλα».

Η συσκευή δεν αγγίζει το έδαφος, γεγονός που την καθιστά ευκολότερη στο να φορεθεί: ένας ιμάντας στερεώνεται στους γοφούς και έχει λουριά που τυλίγονται γύρω από τους μηρούς. Ένα μεταβλητό αμορτισέρ δραστηριοποιείται και υποστηρίζει το σωματικό βάρος, το οποίο κατευθύνεται προς τα τακούνια των παπουτσιών. Αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα και μέρος του μηχανισμού. Ο χρήστης κινείται ακριβώς στην επιθυμητή στάση και στη συνέχεια ενεργοποιεί τη συσκευή, η οποία επί του παρόντος λειτουργεί για περίπου 24 ώρες με μία μόνο μπαταρία 6V.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί με σκοπό να χρησιμοποιηθεί από εργάτες σε εργοστάσια, που αναγκάζονται να είναι όρθιοι καθόλη τη διάρκεια της εργασίας τους ή δεν έχουν τη δυνατότητα για διάλειμμα. Να σημειωθεί ότι όταν δεν είναι ενεργοποιημένο το σύστημα, ο χρήστης μπορεί να περπατά κανονικά ή ακόμη και να τρέχει.

Για την ώρα πρόκειται για concept, αλλά έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους οι Audi και BMW.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ