Και από αύριο... σαφάρι για τα ανασφάλιστα οχήματα

Στον εντοπισμό 400.000 οδηγών ποντάρει το υπουργείο Οικονομικών - επιτυχία ή ένα ακόμη φιάσκο προ των πυλών;

Και από αύριο... σαφάρι για τα ανασφάλιστα οχήματα

Όσοι είστε της τελευταίας στιγμής σπεύσατε. Έχετε στη διάθεσή σας μερικές… ώρες (ή ημέρες) ακόμη για να ασφαλίσετε το όχημά σας και να αποφύγετε τα παράβολα ή και τις πιο βαριές καμπάνες. Μετά την 23η Μαρτίου, η ηλεκτρονική διασταύρωση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή ενώ αν το όνομά σας μπει στη λίστα, δεν έχει… επιστροφή. Το παράβολο θα το πληρώσετε θέλετε δεν θέλετε εκτός και αν…

Μετά την τροποποίηση της τελευταίας στιγμής στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, το χρονοδιάγραμμα για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων έχει ως εξής:

  1. Το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει προθεσμία ενός μήνα μέχρι τις 23 Μαρτίου στους οδηγούς για να συμμορφωθούν. Στην πραγματικότητα, το τελεσίγραφο λήγει με το που θα πατήσει η ΑΑΔΕ το κουμπί για να κάνει την ηλεκτρονική διασταύρωση. Μόλις γίνει αυτό και εμφανιστεί κάποιος στη λίστα, έχει μπλέξει. Το πότε θα γίνει η ηλεκτρονική διασταύρωση δεν θα γίνει γνωστό
  2. Μόλις γίνει η διασταύρωση, όσοι οδηγοί εμφανιστούν θα ειδοποιηθούν είτε με e-mail είτε με ηλεκτρονικό μήνυμα στη θυρίδα του Taxis είτε ακόμη και μέσω του παραδοσιακού ταχυδρομείου. Από την ειδοποίηση και μετά αρχίζει να τρέχει προθεσμία επτά εργάσιμων ημερών εντός της οποίας οι οδηγοί θα πρέπει να ασφαλίσουν το όχημά τους. Βέβαια, εκτός από το ασφάλιστρο θα πρέπει να πληρώσουν και το παράβολο το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:
    • Δίκυκλα έως 250 κυβικά 100 ευρώ
    • Δίκυκλα άνω των 250 κυβικών 150 ευρώ
    • ΙΧ έως 1000 κυβικά 200 ευρώ
    • ΙΧ άνω των 1000 κυβικών 250 ευρώ

Υπάρχει περίπτωση κάποιους που θα μπει στη λίστα να γλιτώσει το παράβολο; Μόνο αν:

Αν το όχημα έχει ασφαλιστεί πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής διασταύρωσης

  • Αν αποδεικνύεται η ακινησία του οχήματος
  • Αν διαπιστώνεται λάθος στα στοιχεία κυκλοφορίας

Και αν κάποιος αγνοήσει και την προθεσμία των επτά ημερών; Οι συνέπειες αν τον εντοπίσουν οι αστυνομικές αρχές θα είναι πολύ μεγάλες (σ.σ τα στοιχεία όσων δεν συμμορφωθούν θα διαβιβαστούν από την ΑΑΔΕ στην αστυνομία) θα είναι μεγάλες καθώς θα επιβληθεί και πρόστιμο και αφαίρεση άδειας.

Αναλυτικά, οι συνέπειες για όσους δεν συμμορφωθούν είναι:

  1. Επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ
  2. Αφαίρεση πινακίδων για 6 μήνες
  3. Αφαίρεση άδειας για 6 μήνες
  4. Αφαίρεση έως 2 χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος

Όσοι σκεφτούν να ασφαλίσουν το όχημά τους για μικρό χρονικό διάστημα ίσα-ίσα για να περάσει η μπόρα της διασταύρωσης καλύτερα να το ξανασκεφτούν καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα κάνει δύο ελέγχους τον χρόνο σε ημερομηνία που δεν θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ