Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – Θέμα εβδομάδων ο εντοπισμός των ανασφάλιστων ΙΧ

Διαψεύδονται τα σενάρια για εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης με την αμόλυβδη – Στα συρτάρια θα παραμείνουν και τα σχέδια για τα νέα τέλη κυκλοφορίας

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – Θέμα εβδομάδων ο εντοπισμός των ανασφάλιστων ΙΧ

Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί τώρα με την άνεσή του να επαναφέρει και πάλι σε ισχύ τη νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Η διάταξη αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το Πάσχα και θα επιτρέψει στους οδηγούς να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας πληρώνοντας όχι το σύνολο των τελών κυκλοφορίας του 2018 αλλά ένα τμήμα.

Και πάλι θα ισχύσει ο κανόνας, όσο περισσότεροι είναι οι μήνες εντός των οποίων θα κυκλοφορήσουν τα ΙΧ, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό πο θα πρέπει να πληρώνει ο ιδιοκτήτης.

· Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

· Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών καταβάλλονται τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας

· Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του 2017, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους, συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Οι παραπάνω τρεις επιλογές θα είναι δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος πέραν όσων ρητά αναφέρονται στη διάταξη. Επισημαίνεται ότι η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος. Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Παράδειγμα:

Για επιβατικό Ι.Χ. 1.000 κ. εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120 ευρώ.

Εστω ότι φορολογούμενος αιτείται άρσης ακινησίας στις 28 Ιουνίου 2018:

• Για 1 μήνα. Τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120 x (2/12) = 20 ευρώ.

• Για 3 μήνες. Τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας είναι 120 x (4/12) = 40 ευρώ.

• Για το υπόλοιπο του έτους και μέχρι 31-12-2017. Σε αυτήν την περίπτωση θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120 x (7/12) + 120 x (2/12) = 70 ευρώ + 20 ευρώ = 90 ευρώ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου αποκάλυψε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσουν και πάλι οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Όσοι σπεύσουν έστω και τώρα να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, θα αποφύγουν τα παράβολα των 250 ευρώ. Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, μάλλον θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και για το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ