Για ποιους αυξάνονται και για ποιους μειώνονται τα τέλη κυκλοφορίας

Για ποιους αυξάνονται και για ποιους μειώνονται τα τέλη κυκλοφορίας
Περιορισμένης κλίμακας θα είναι τελικά οι αλλαγές που θα πραγματοποιήσει και φέτος το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη κυκλοφορίας. Μοναδικός γνώμονας των αλλαγών θα είναι να αυξηθούν τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας με παρεμβάσεις που θα δώσουν κίνητρο σε φορολογούμενους που έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους να τις παραλάβουν και πάλι πληρώνοντας να αναλογούντα τέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη έχει παραλάβει από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα στατιστικά που αφορούν στα χαρακτηριστικά των οχημάτων των οποίων οι ιδιοκτήτες τους έχουν προχωρήσει μαζικά σε κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας προκειμένου να γλιτώσουν φορολογικές ελαφρύνσεις.

Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των οχημάτων είναι:

- Υψηλός κυβισμός, κατά κύριο λόγο 2.000 κυβικών εκατοστών και άνω.

- Μοντέλα 2009 και παλιότερα. Κατά κύριο λόγο είναι οχήματα ηλικίας άνω των δέκα ετών.

- Είναι δεύτερο ή τρίτο όχημα της ίδιας οικογένειας

Στο πλαίσιο αυτό οι προτάσεις για αλλαγές στα τέλη που θα πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι για το έτος 2017 θα είναι:

- Mείωση των τελών, ακόμη και κατά 10% για τα οχήματα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών τα οποία έχουν πρωτοκυκλοφορήσει πριν το 2005.

- Mεγαλύτερη μείωση των τελών για τα οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει πριν τον 2000

- Mείωση του ορίου ρύπων για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας από τα 90 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα εκπεμπόμενων ρύπων που ισχύει σήμερα στα 85 γραμμάρια ή και χαμηλότερα.

- Aυξήσεις των τελών για οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει μετά το 2005.

Εναλλακτικά εξετάζεται να υπολογίζονται τα τέλη με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους για οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει μετά το 2007 αντί για το Νοέμβριο του 2010 που ισχύει σήμερα.

Να σημειωθεί ότι πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να ισχύει και για φέτος η ρύθμιση που επιτρέπει σε φορολογούμενους να παραλαμβάνουν τις πινακίδες των οχημάτων τους εντός της χρονιάς καταβάλλοντας μόνο μέρος των ετήσιων τελών που αναλογούν στο όχημά τους. Το μέτρο κρίθηκε ως άκρως επιτυχημένο καθώς πολλοί φορολογούμενοι παρέλαβαν τους καλοκαιρινούς μήνες τις πινακίδες των ΙΧ τους.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι αλλαγές θα έχουν ξακαθαριστεί έως τις 25 Οκτωβρίου προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η περίοδος πληρωμής τους (1η Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου).

πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ