Παράταση 2 μηνών στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας - Έρχεται νέο σύστημα μειωμένων προσαυξήσεων

Παράταση 2 μηνών στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας - Έρχεται νέο σύστημα μειωμένων προσαυξήσεων

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης

Την απόφαση να δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας μέχρι 28/2 ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με δήλωσή του.

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ταυτόχρονα πως στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προτείνει νέο σύστημα για όσους καθυστερούν να πληρώσουν τα τέλη, με σταδιακή προσαύξηση των τελών ανάλογα με την καθυστέρηση της πληρωμής.

Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας – Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης

Με την παράταση, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν το περιθώριο να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Σημειώνεται ότι η προθεσμία έληγε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η δίμηνη παράταση αφορά και όσους σκέφτονται να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους για να αποφύγουν την πληρωμή των τελών και των τεκμηρίων διαβίωσης. Θα έχουν τώρα περιθώριο για δύο μήνες να κυκλοφορούν κανονικά τα οχήματά τους, καλυπτόμενοι από την παράταση αλλά το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφιακή ακινησία του οχήματός τους για να μην έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας γίνεται με ψηφιακό τρόπο μέσω της ΑΑΔΕ, με κωδικούς taxisnet ή και χωρίς με τη συμπλήρωση του ΑΦΜ και του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος.

Η παράταση που ανακοινώθηκε δεν επηρεάζει όσους μεταβιβάζουν οχήματα εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα πρέπει να καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Για παράδειγμα, εάν ένα όχημα μεταβιβαστεί στις 5 Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 καθώς είναι αδύνατη η μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ