ΕΕ: Αύξηση 14,6% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Οκτώβριο με άνοδο 36% στα ηλεκτρικά οχήματα

  ΕΕ: Αύξηση 14,6% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Οκτώβριο με άνοδο 36% στα ηλεκτρικά οχήματα

Για το δεκάμηνο οι πωλήσεις πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 53,1%.

 

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 14,6% τον Οκτώβριο, ενισχυμένες εν μέρει από τη μεγάλη άνοδο στις πωλήσεις πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ τα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσώπευαν σχεδόν τρία στα 10 οχήματα που πωλήθηκαν στην οικονομικό μπλοκ.

Οι πωλήσεις πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν 36,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και οι πωλήσεις πλήρως υβριδικών αυξήθηκαν σχεδόν 39%, καθώς η ΕΕ κατέγραψε τον 15ο συνεχόμενο μήνα αύξησης των πωλήσεών της, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Η ACEA ανέφερε ότι τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν το 14,2% των πωλήσεων τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις πωλήσεις αυτοκινήτων ντίζελ για τρίτη φορά.

Μόλις το 2015, τα μοντέλα ντίζελ αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 50% των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στην ΕΕ, αλλά αντιστοιχούσαν μόλις στο 12% των πωλήσεων τον Οκτώβριο.

Για τους δέκα μήνες έως τον Οκτώβριο, οι πωλήσεις πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 53,1%.

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα - είτε πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα, είτε plug-in υβριδικά είτε πλήρως υβριδικά - αντιπροσώπευαν πάνω από το 47% όλων των ταξινομήσεων νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023, από 42% την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε η ACEA.


Ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες, αναλυτές και έμποροι ανησυχούν ότι οι πωλήσεις των EV πρόκειται να σταθεροποιήθούν μετά από αρκετά χρόνια ανάπτυξης, καθώς οι καταναλωτές περιμένουν να βγουν στην αγορά πιο προσιτά μοντέλα.

Οι πωλήσεις στη Volkswagen, τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, αυξήθηκαν κατά 9,9% τον Οκτώβριο, ενώ οι πωλήσεις στη Stellantis και στη Renault αυξήθηκαν κατά 11,3% και 24,3%, αντίστοιχα.
Οι πωλήσεις της Tesla αυξήθηκαν σχεδόν κατά 150%, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 12% των πωλήσεων πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ.

Ο αριθμός των νέων οχημάτων που ταξινομήθηκαν τον Οκτώβριο στην ΕΕ, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) αυξήθηκε κατά 14,1% σε 1,04 εκατομμύρια μονάδες, ανέφερε η ACEA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ