Tesla: Θα κατασκευάσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο αξίας 25.000 ευρώ στη Γερμανία

 Tesla: Θα κατασκευάσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο αξίας 25.000 ευρώ στη Γερμανία

Ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ επισκέφτηκε το εργοστάσιο στο Gruenheide και ενημέρωσε το προσωπικό για τα σχέδια να κατασκευαστεί εκεί το όχημα των 25.000 ευρώ

 

Η Tesla σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο αξίας 25.000 ευρώ στο εργοστάσιό της κοντά στο Βερολίνο, δήλωσε πηγή που επικαλείται το reuters, καθώς ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων στοχεύει στη μαζική παραγωγή.
Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 3% στις προκαταρκτικές συναλλαγές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υψηλή τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων - σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια - είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που εμποδίζουν την υιοθέτηση της τεχνολογίας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν έρευνες καταναλωτών.
Η μέση λιανική τιμή ενός EV στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν πάνω από 65.000 ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αυτοκινήτων JATO Dynamics, σε σύγκριση με λίγο πάνω από 31.000 ευρώ στην Κίνα.

Ο Μασκ είχε από καιρό σχεδιάσει να φτιάξει ένα πιο προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η επέκταση στη μαζική αγορά είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της Tesla να αυξήσει τις παραδόσεις οχημάτων στα 20 εκατομμύρια έως το 2030, ξεχωρίζοντας από ανταγωνιστές όπως η Volkswagen που απέφυγαν να θέσουν στόχους παράδοσης και αντ' αυτού επικέντρωσαν τις στρατηγικές τους στην προστασία των περιθωρίων κέρδους στη μετάβαση στα EV.

Ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ επισκέφτηκε το εργοστάσιο στο Gruenheide την Παρασκευή και ευχαρίστησε το προσωπικό για τη σκληρή δουλειά του, ένα βίντεο που προβλήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Μασκ.

Στην ίδια συνάντηση, ενημέρωσε το προσωπικό για τα σχέδια να κατασκευαστεί εκεί το όχημα των 25.000 ευρώ, είπε η πηγή.

Το γερμανικό εργοστάσιο παράγει επί του παρόντος το Model Y, το EV με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη.

Η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να διπλασιάσει τη χωρητικότητα του γερμανικού εργοστασίου σε 1 εκατομμύριο οχήματα ετησίως, αλλά δεν έχει ανακοινώσει για το πόσα αυτοκίνητα παράγει εκεί. Τον Μάρτιο, είχε ανακοινώσει ότι θα παραγάγει 5.000 οχήματα την εβδομάδα - που ισοδυναμεί με περίπου 250.000 ετησίως.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν τον Οκτώβριο ότι ζήτησαν από την αυτοκινητοβιομηχανία να υποβάλει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα σχέδια επέκτασής της θα συμμορφώνονται με τους νόμους για τη διατήρηση της φύσης και στη συνέχεια θα λάβουν απόφαση για το αν θα τα εγκρίνουν, χωρίς να παρέχουν χρονοδιάγραμμα.

Η Tesla ενημέρωσε επίσης τους εργαζομένους την Παρασκευή ότι όλο το προσωπικό θα λάβει αύξηση μισθού 4% από τον Νοέμβριο και μετά, με τους εργαζόμενους στην παραγωγή να λαμβάνουν επιπλέον 2.500 ευρώ ετησίως από τον Φεβρουάριο του 2024 - που ισοδυναμεί με αύξηση μισθού 18% σε 1-1/2 χρόνο.

Το γερμανικό συνδικάτο IG Metall είχε ανακοινώσειτο 2022 ότι οι μισθοί της Tesla ήταν περίπου 20% χαμηλότεροι από εκείνους που προσφέρονται στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ