Στο εδώλιο η Tesla για τον θάνατο οδηγού από το Autopilot

 Στο εδώλιο η Tesla για τον θάνατο οδηγού από το Autopilot

Η Tesla δοκιμάζει και λανσάρει το σύστημα Autopilot και το πιο προηγμένο σύστημα Full Self-Driving (FSD), το οποίο ο Elon Musk έχει χαρακτηρίσει ως κρίσιμο για το μέλλον της εταιρείας του

 

Οι εναρκτήριες δηλώσεις πρόκειται να ξεκινήσουν την Πέμπτη στην πρώτη δίκη στις ΗΠΑ σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η λειτουργία βοηθού οδηγού Αυτόματου πιλότου της Tesla οδήγησε σε θάνατο και τα αποτελέσματά της θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση παρόμοιων υποθέσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η δίκη, σε δικαστήριο της Καλιφόρνια, προέρχεται από πολιτική αγωγή που ισχυριζόταν ότι το σύστημα Autopilot έκανε το Model 3 του ιδιοκτήτη Micah Lee ξαφνικά βγήκε από έναν αυτοκινητόδρομο ανατολικά του Λος Άντζελες με 65 μίλια την ώρα (105 χλμ/ώρα), με αποτέλεσμα να χτυπήσει έναν φοίνικα και να τυλιχθεί στις φλόγες, σε διάστημα δευτερολέπτων.

Το δυστύχημα του 2019 σκότωσε τον Lee και τραυμάτισε σοβαρά τους δύο επιβάτες του, συμπεριλαμβανομένου ενός 8χρονου τότε αγοριού, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Η μήνυση, που κατατέθηκε εναντίον της Tesla από τους επιβάτες και τους κληρονόμους του Lee, κατηγορεί την Tesla ότι γνώριζε ότι το Autopilot και άλλα συστήματα ασφαλείας ήταν ελαττωματικά όταν πούλησε το αυτοκίνητο.

Η Tesla αρνήθηκε την ευθύνη, λέγοντας ότι ο Lee κατανάλωσε αλκοόλ πριν πάρει το τιμόνι. Ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων ισχυρίζεται επίσης ότι δεν ήταν σαφές εάν το Autopilot είχε εμπλακεί τη στιγμή της συντριβής.

Η Tesla δοκιμάζει και λανσάρει το σύστημα Autopilot και το πιο προηγμένο σύστημα Full Self-Driving (FSD), το οποίο ο Διευθύνων Σύμβουλος Elon Musk έχει διαφημίσει ως κρίσιμο για το μέλλον της εταιρείας του, αλλά έχει αποτελέσει αντικείμενο ρυθμιστικού και νομικού ελέγχου.

Η Tesla κέρδισε μια δίκη στο Λος Άντζελες τον Απρίλιο με μια στρατηγική ότι λέει στους οδηγούς ότι η τεχνολογία της απαιτεί ανθρώπινη παρακολούθηση, παρά το όνομα "Αυτόματος πιλότος". Ένα Model S παρέσυρε σε κράσπεδο το 2019 και τραυμάτισε τον οδηγό του και οι ένορκοι είπαν στο Reuters μετά την ετυμηγορία ότι πίστευαν ότι η Tesla προειδοποίησε τους οδηγούς για το σύστημά του και ότι φταίει η απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

Το διακύβευμα είναι υψηλότερο στη δίκη αυτή την εβδομάδα και σε άλλες περιπτώσεις, επειδή σκοτώθηκαν άνθρωποι. Η Tesla και οι δικηγόροι του ενάγοντα αναζήτησαν τα στοιχεία και τα επιχειρήματα που θα μπορούσε να προβάλει κάθε πλευρά.

Η Tesla, για παράδειγμα, κέρδισε μια προσπάθεια να αποκλείσει ορισμένες από τις δημόσιες δηλώσεις του Μασκ σχετικά με τον Αυτόματο πιλότο. Ωστόσο, οι δικηγόροι για τα θύματα του δυστυχήματος μπορούν να υποστηρίξουν ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο αίμα του Lee ήταν κάτω από το νόμιμο όριο, σύμφωνα με τις δικαστικές καταθέσεις.

Η δίκη, στο Ανώτερο Δικαστήριο της Κομητείας Ρίβερσαϊντ, αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ