Υπολογίστε με ένα κλικ το πραγματικό κόστος λειτουργίας του ΙΧ. Καύσιμα, ασφάλεια, service και τέλη

Υπολογίστε με ένα κλικ το πραγματικό κόστος λειτουργίας του ΙΧ. Καύσιμα, ασφάλεια, service και τέλη

Με την αμόλυβδη να ξεπερνά κατά πολύ τα 2 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο να έχει ξεφύγει, δεν είναι εύκολη η εξίσωση

Δυστυχώς η περίοδος που διανύουμε είναι μία από τις χειρότερες σε επίπεδο ακρίβειας. Προϊόντα και υπηρεσίες έχουν πάρει την ανηφόρα, λόγω των γνωστών εξελίξεων (Ουκρανία, πληθωρισμός, επιτόκια, πλημμύρες και ασφαλώς κερδοσκοπία), με αποτέλεσμα η χρήση του Ι.Χ., αν υπολογίσουμε όλα τα κόστη, να έχει εξελιχθεί σε πολυτέλεια. Η αλήθεια όμως είναι ότι το αυτοκίνητο είναι απολύτως απαραίτητο για την καθημερινότητα μας. Ομως με την αμόλυβδη να ξεπερνά κατά πολύ τα 2 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο να έχει ξεφύγει, δεν είναι εύκολη η εξίσωση. Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιο είναι το πραγματικό κόστος λειτουργίας του ΙΧ, το οποίο προκύπτει από το άθροισμα του κόστους για το καύσιμο, των τελών κυκλοφορίας, της ασφάλισης του οχήματος και φυσικά των επισκευών που ενδεχομένως θα χρειαστούν. Το εργαλείο οικονομικής ενημέρωσης θα σας βοηθήσει να το υπολογίσετε και να λάβετε την οριστική απόφαση: θα αντικαταστήσετε το όχημά σας με κάποιο καινούργιο που μπορεί να εξασφαλίζει πολύ μειωμένη κατανάλωση, μηδενικά τέλη κυκλοφορίας αλλά και πολυετή εγγύηση; Θα προχωρήσετε απλώς σε αλλαγή του καυσίμου ώστε το όχημα να λειτουργεί με υγραέριο αντί για βενζίνη; Θα κρατήσετε το παλαιό όχημα;

Το εργαλείο υπολογισμού θα σας δώσει τη δυνατότητα να συνυπολογίσετε το κόστος για το καύσιμο, τα τέλη κυκλοφορίας, την ασφάλιση του οχήματος και το service. Πρέπει να ξέρετε ότι:

1. Το κόστος του καυσίμου εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οχήματος (δηλαδή την κατανάλωση ανά 100 klm) το είδος του καυσίμου και φυσικά την τιμή του. Το είδος του καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή βενζίνη) θα το ορίσετε εσείς όπως επίσης και την τιμή του καυσίμου η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με τα δεδομένα στην αγορά.

2. Τα τέλη κυκλοφορίας εξαρτώνται από τον κυβισμό (για τα παλαιά οχήματα) ή τις εκπομπές ρύπων. Υπάρχει η σχετική παραπομπή που θα σας επιτρέψει να βρείτε το ακριβές ποσό ανάλογα με την παλαιότητα και τα χαρακτηριστικά του οχήματος.

3. Το κόστος του service είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένο και με την παλαιότητα του οχήματος. Συνήθως, στα καινούργια οχήματα είναι σχεδόν μηδενικό λόγω των εγγυήσεων. Υπάρχουν φυσικά οι φυσιολογικές φθορές (π.χ ελαστικά, λάδια κλπ) που πρέπει να συνυπολογιστούν στον λογαριασμό.

4. Η ασφάλιση του οχήματος εξαρτάται και πάλι από την έκταση των καλύψεων. Οι μεικτές ασφάλειες είναι πολύ ακριβότερες αλλά σας καλύπτουν ακόμη και στο ενδεχόμενο που θα προκαλέσετε εσείς το ατύχημα άρα και τις φθορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ