Προς κατάργηση το μέτρο της απόσυρσης των Ι.Χ

Προς κατάργηση το μέτρο της απόσυρσης των Ι.Χ
Όσοι έχετε σκοπό να αποσύρετε το παλιό σας όχημα σας ώστε να παραγγείλετε κάποιο καινούργιο, καλά θα κάνετε βιαστείτε καθώς μετά τις 20 Δεκεμβρίου χάνετε το δικαίωμα για έκπτωση 300-2.800 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει στα σχέδιά του να παρατείνει το μέτρο της απόσυρσης, το οποίο λήγει τον Δεκέμβριο φέτος.

Αυτό επηρεάζει άμεσα όχι μόνον καταναλωτές και επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων, αλλά και όλη τη «φάμπρικα» αγοράς και πωλήσεων «αποσυρόχαρτων».

Καθώς μάλιστα τα διαθέσιμα προς απόσυρση παλαιά οχήματα έχουν ήδη περιοριστεί σημαντικά, οι προσφορές για τα «σαραβαλάκια» είχαν φτάσει ήδη στα 600 ευρώ. Τώρα πλέον όμως η αγορά αυτή κλείνει, αφού το δικαίωμα απόσυρσης τελειώνει στο τέλος της χρονιάς.

Το όφελος που χάνει κάποιος εξαρτάται από τα κυβικά εκατοστά του οχήματος που θα αγόραζε σε αντικατάσταση του παλαιού. Συγκεκριμένα:

■ Εως 300 ευρώ αν αγοράσει αυτοκίνητο έως 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ.

■ Εως 960 ευρώ αν αγοράσει αυτοκίνητο από 901 μέχρι 1.400 κ.ε. και φορολογητέα αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.

■ Εως 1.430 ευρώ αν αγοράσει αυτοκίνητο από 1.401 μέχρι 1.600 κ.ε. και φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.

■ Εως 2.800 ευρώ αν αγοράσει αυτοκίνητο από 1.601 μέχρι και 2.000 κ.ε. και φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ.

Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως δεν δείχνουν διάθεση να δώσουν παράταση του μέτρου έστω και για λίγους μήνες, έως την άνοιξη του 2016, οπότε σχεδιάζεται να ανακοινωθεί ένα νέο σύστημα φορολόγησης της αγοράς νέου αυτοκινήτου.

Θεωρούν όμως πως έως τότε ίσως και οι ίδιες οι αντιπροσωπίες αυτοκινήτων να υποκαταστήσουν το κίνητρο που καταργείται, πριμοδοτώντας επιλεκτικά τις τιμές ορισμένων μοντέλων προκειμένου να μην παγώσει η αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ