Υπόθεση VW: Στοιχεία για τα αυτοκίνητα με «πειραγμένο» λογισμικό ζητά το υπ. Μεταφορών

Υπόθεση VW: Στοιχεία για τα αυτοκίνητα με «πειραγμένο» λογισμικό ζητά το υπ. Μεταφορών
Ενημέρωση για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα με «πειραγμένο» λογισμικό ζητά το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, εστάλη χθες επιστολή στη Volkswagen και τις αλλες εμπλεκόμενες εταιρείες, προκειμένου να δώσουν στοιχεία για τον αριθμό τέτοιων αυτοκινήτων που έχουν πωληθεί στην Ελλάδα και να εξηγήσουν τι προτίθενται να κάνουν με αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές αποκάλυψαν την Παρασκευή ότι 482.000 οχήματα Volkswagen και Audi, που είχαν κατασκευαστεί μεταξύ 2009 και 2015 και είχαν πωληθεί στις ΗΠΑ, ήταν εξοπλισμένα με ένα λογισμικό που μπορούσε να εντοπίσει αυτομάτως τους ελέγχους μέτρησης των ρύπων για να παραποιήσει τα αποτελέσματά τους.

Η εταιρεία εξαπατούσε επί σειρά ετών τις ομοσπονδιακές Αρχές όταν κατά τη διάρκεια των σχετικών τεστ που γίνονταν στο California Air Resources Board. Προκειμένου να λαμβάνει τη σχετική πιστοποίηση, εμφάνιζε «πειραγμένα» οχήματα. Για την ακρίβεια, η VW "έκλεβε" καθώς χρησιμοποιούσε λογισμικό για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που παραποιούσε τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, αυτό σημαίνει ότι τα εν λόγω αυτοκίνητα εκπέμπουν οξείδια του αζώτου έως και 40 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, με το αέριο αυτό να προκαλεί άσθμα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού. Ηδη εχει ξεκινήσει η ανάκληση αυτοκινήτων.

Τα αυτοκίνητα που ελέγχονται είναι 4κύλινδρα μοντέλα, κυρίως Jetta, Beetle, Golf και Audi A3 του 2009-2014, καθώς και Passat του 2014-’15, όλα με δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ