Ποιοι οδηγοί ΙΧ μπαίνουν τον Σεπτέμβριο στο στόχαστρο της εφορίας

Ποιοι οδηγοί ΙΧ μπαίνουν τον Σεπτέμβριο στο στόχαστρο της εφορίας
Με περισσότερα από 400 ευρώ θα επιβαρυνθεί καθένας από τους περισσότερους από 650.000 οδηγούς ΙΧ που θα μπουν το Σεπτέμβριο στο στόχαστρο της εφορίας. Ήδη ετοιμάζεται το σχέδιο υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τους όρους και τις λεπτομέρειες για την αποστολή της «λυπητερής».


Στο στόχαστρο θα μπουν αυτή τη φορά οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους αλλά εξακολουθούν να τα έχουν ανασφάλιστα.

Όπως θα προβλέπει και η απόφαση, ο οδηγός του αυτοκινήτου που θα εντοπίζεται να έχει αυτοκίνητο σε «κίνηση» (δηλαδή να μην έχει καταθέσει πινακίδες) αλλά χωρίς να προκύπτει ότι έχουν καταβληθεί τα ασφάλιστρα, θα καλείται εντός συγκεκριμένης προθεσμίας (πιθανότατα 10ημέρου) να ασφαλίσει το αυτοκίνητο πληρώνοντας όμως ταυτόχρονα και παράβολο των 250 ευρώ. Η απόφαση θα καθορίζει και διαδικασία αμφισβήτησης της διαδικασίας.

Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης, θα μπορεί να αποδείξει ότι έχει ασφαλίσει το αυτοκίνητό του πριν από συγκεκριμένη ημερομηνία. Γιατί θα γίνει αυτό;

Διότι τα ειδοποιητήρια θα σταλούν από το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θα εμφανιστούν να έχουν ανασφάλιστο όχημα ύστερα από ηλεκτρονική διασταύρωση. Η ηλεκτρονική διασταύρωση θα γίνει μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Έκτοτε, ο οδηγός μπορεί είτε να έχει θέσει το όχημα σε ακινησία είτε να το έχει ασφαλίσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν θα απαιτείται να καταβληθεί το παράβολο των 250 ευρώ.

Η αποστολή των ειδοποιητηρίων –εκτιμάται ότι οι αποδέκτες θα ξεπεράσουν τους 600.000- θα γίνει σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Οι εταιρείες αφενός επιδίδονται σε σκληρό ανταγωνισμό για να διεκδικήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς –ήδη ανακοινώνονται προσφορές από όσους πληρώνουν με κάρτα, από όσους δεν έχουν προκαλέσει ατυχήματα κλπ- αφετέρου προσπαθούν να απορροφήσουν την αύξηση της φορολογίας που επιβλήθηκε με τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο του 3% μνημονίου (φόρος 15% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου από 10% που είναι τώρα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ