Γιατί...εξαφανίζονται τα τζιπ από την αγορά – Οι μπλεγμένες «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στα θέματα του ΙΧ

Γιατί...εξαφανίζονται τα τζιπ από την αγορά – Οι μπλεγμένες «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στα θέματα του ΙΧ
Η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία προκειμένου να μας δώσει κίνητρα για να επαναφέρουμε τα αυτοκίνητά μας από το καθεστώς της ακινησίας που βρίσκονται σήμερα.

Την ίδια στιγμή όμως, ετοιμάζεται να επιβάλλει νέους φόρους και μάλιστα αναδρομικούς. Είναι δυνατόν να ισχύουν και τα δύο; Κι όμως. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο τα τζιπ και γενικότερα τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού αποτελούν πλέον είδος υπό εξαφάνιση από τους ελληνικούς δρόμους.

Η διάταξη που επιτρέπει την καταβολή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα για όσους αποφασίσουν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους από την εφορία είναι πλέον νόμος του κράτους. (δείτε περισσότερα ΕΔΩ)

Ωστόσο, εκεί που το υπουργείο Οικονομικών κλείνει το μάτι στους οδηγούς να επαναφέρουν τα αυτοκίνητά τους στην κυκλοφορία πληρώνοντας τέλη με έκπτωσης έως και 90%, την ίδια ώρα μελετάει την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα αυτοκίνητα με κινητήρα άνω των 1929 κυβικών. Τι πρέπει επομένως να κάνει ο κάτοχος ενός τέτοιου αυτοκινήτου το οποίο και ακινητοποίησε υπό το βάρος των υψηλών φόρων; Αν το βγάλει από την ακινησία, θα πληρώσει λιγότερα τέλη καθώς αντί για το 100% του ποσού, θα καταβάλλει ένα μέρος ανάλογα με το πότε θα πάρει πίσω τις πινακίδες (αν η άρση γίνει Ιούνιο, θα πληρώσει τα επτά δωδέκατα κ.ο.κ).

Και αν αυξηθεί ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης; Δεν θα του τα πάρουν αμέσως πίσω; Διότι μπορεί, όπως ακούγεται, η αύξηση να είναι αναδρομική και να αγγίξει ακόμη και αυτούς που θα έχουν τα αυτοκίνητά του σε κυκλοφορία μέσα στο 2014 πόσο μάλλον στο 2015.

Το «μπρος πίσω» που κάνουν οι κυβερνήσεις στα θέματα του αυτοκινήτου –και από ότι φαίνεται την ίδια τακτική συνεχίζει και η καινούργια κυβέρνηση- είναι ο λόγος για τον οποίο οι οδηγοί είτε αποσύρουν τα αυτοκίνητά τους (με ιδιαίτερη προτίμηση στα ΙΧ μεγάλου κυβισμού που υφίστανται και την πιο άγρια φορολόγηση) είτε αν αποκτήσουν καινούργια, στρέφονται στα μικρότερου κυβισμού. Αυτό όμως σημαίνει και απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων για τα κρατικά ταμεία.

Τα στοιχεία δείχνουν τρία πράγματα:

1. Κυκλοφορούν ολοένα και λιγότερα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού στην αγορά

2. Οι αποσύρσεις πινακίδων εστιάζονται κυρίως στα δίλιτρα και πάνω και

3. Οι πωλήσεις ΙΧ μεγάλου κυβισμού μετρούνται πλέον σε ...εκατοντάδες

Δείτε τααποκαλυπτικά στοιχεία ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ