Πώς θα μετατρέψεις το ΙΧ σου ώστε να κινείται με φυσικό αέριο

Πώς θα μετατρέψεις το ΙΧ σου ώστε να κινείται με φυσικό αέριο
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο καθορισμός των τεχνικών προδιαγραφών του ειδικού εξοπλισμού, για την μετασκευή των κινητήρων των οχημάτων έτσι ώστε αυτοί να λειτουργούν με διπλό καύσιμο: βενζίνη και φυσικό αέριο (CNG).


Με την απόφαση αυτή επεκτείνεται η δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου σε αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ως καύση το πετρέλαιο και κυρίως, σε βαρέα οχήματα φορτηγά και λεωφορεία.
Με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας μετατροπής αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν, ως καύσιμο, την βενζίνη σε φυσικό αέριο και τη δυνατότητα ίδρυσης πρατηρίων φυσικού αερίου, με την παραπάνω απόφαση ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά, η εισαγωγή του φυσικού αερίου στην κίνηση των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών.
Οι μετατροπές των κινητήτων οχημάτων, θα πραγματοποιούνται από κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη συσκευών αερίων καυσίμων για την κίνηση αυτοκινήτων ενώ
Για τα τροποποιημένα αυτοκίνητα που θα κινούνται με φυσικό αέριο, θα πραγματοποιείται έλεγχος διασκευασμένου κινητήρα από τα ΚΤΕΟ, ιδιωτικά ή δημόσια.
Διεθνώς, ο αριθμός των οχημάτων που κινείται με φυσικό αέριο, έχει ήδη ξεπεράσει τα 11,5 εκατομμύρια. Το 10% αυτών, κυκλοφορεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Όχι όμως στους ελληνικούς. Εκτός από 600 λεωφορεία του Οργανισμού Συγκοινωνιών και περίπου 100 απορριμματοφόρα, στους αθηναϊκούς δρόμους δεν κυκλοφορούν παρά μερικές δεκάδες ΙΧ με φυσικό αέριο. Μετά και τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις αλλά και το σχέδιο ανάπτυξης νέων πρατηρίων που έχει εκπονήσει η ΔΕΠΑ, ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.
Να σημειωθεί ότι σήμερα ένα κιλό CNG (σε κιλά είναι η μονάδα μέτρησης) κοστίζει περίπου 1 ευρώ (δεν περιλαμβάνεται η έκπτωση 15% που ανακοινώθηκε). Με ένα 1 kg καυσίμου μπορεί ένα μεσαίου/μεγάλου κυβισμού ΙΧ να διανύσει περίπου 15 χιλιόμετρα. Άρα με 6,7 ευρώ μπορεί κάποιος να διανύσει περίπου 100 χιλιόμετρα!
Στα πιο μικρά αυτοκίνητα, το κέρδος είναι μεγαλύτερο, σχεδόν διπλάσιο (απαιτούν περίπου 4kg/100 χλμ.), καθώς με 3-4 ευρώ μπορείς να διανύσεις την ίδια απόσταση (100 χλμ.).
Οσον αφορά, τέλος την τοποθέτηση ενός κιτ CNG, υπολογίζεται περί τα 1.500- 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο (για τους 4κύλινδρους κινητήρες) και ανεβαίνει ανάλογα για τους εξακύλινδρους, κλπ.

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ