Πώς θα κάνετε το ΙΧ σας… ακίνητο

Πώς θα κάνετε το ΙΧ σας… ακίνητο
Η διαδικασία είναι γνώριμη σε εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς οι οποίοι ειδικά μετά το 2010 οπότε και επιβλήθηκαν αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, φόροι πολυτελούς διαβίωσης και τεκμήρια, κατέφευγαν κατά χιλιάδες στις εφορίες για να παραδώσουν πινακίδες. Το ίδιο σκηνικό, αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος. Θα δουν οι οδηγοί τα τέλη κυκλοφορίας που τους έχουν καταλογίσει για την επόμενη χρονιά, θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν και θα καταφύγουν στις εφορία με τις ξεβιδωμένες πινακίδες ανά χείρας. Ποια είναι όμως η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν; Οι οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ως εξής:

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για τη θέση σε ακινησία των αυτοκινήτων οχημάτων;

α) Εκούσια ακινησία:

Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, κατατίθενται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας:

-Δήλωση ακινησίας

-Τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας)

-Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό

χώρο καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.

Για τα Επαγγελματικά αυτοκίνητα ΙΧ (ΦΙΧ) οι ακινησίες αυτών γίνονται στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Σε περίπτωση που τα στοιχεία κυκλοφορίας υποβληθούν στη Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να διαβιβασθούν στις ανωτέρω Υπηρεσίες.

β)Αναγκαστική ακινησία:

ι) ανωτέρα βία (καταστροφή , πυρκαγιά κλπ): Βεβαίωση ολοσχερούς καταστροφής από Δημόσια αρχή

ιι) κλοπή: Βεβαίωση Αστυνομίας ότι έχει καταγγελθεί η κλοπή και ότι σχηματίσθηκε δικογραφία και αποστάλθηκε στον Εισαγγελέα.

ιιι) υπεξαίρεση, κατάσχεση κλπ: Καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου και έκθεση κατασχέσεως, αντίστοιχα,

ιν) κυκλοφορία στο εξωτερικό: Βεβαίωση των αρχών του κράτους κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, σε επίσημη μετάφραση από τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση της αναγκαστικής ακινησίας, όπου τα στοιχεία κυκλοφορίας δεν είναι κατατεθειμένα στη Δ.Ο.Υ., και της κυκλοφορίας στο εξωτερικό, οι κάτοχοι των οχημάτων υποχρεούνται να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο, εντός 10 ημερών από το γεγονός που αίρει την ακινησία πχ α) προκειμένου περί κλοπής, από την απόδοση του οχήματος στον κάτοχο, β) εξόδου στο εξωτερικό, από

την είσοδό του στη χώρα κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ