Νέα υλικά και 500 ίπποι στo πρωτότυπο Peugeot

 Νέα υλικά και 500 ίπποι στo πρωτότυπο Peugeot
Η Peugeot ανακοίνωσε σήμερα ότι στη προσεχή Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισίου (4-19/10/2014) θα αποκαλύψει το πρωτότυπο μοντέλο Quartz. Η νέα πρόταση της γαλλικής φίρμας ανήκει στη κατηγορία των αυτοκινήτων crossover. Συνδυάζει στοιχεία από τα SUV και τις πολυτελείς μπερλίνες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια της μάρκας να εκμεταλλευθεί τα νέα υλικά κατασκευής και η τεχνογνωσία της στα υβριδικά συστήματα κίνησης. Ειδικότερα ανακοινώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε ο βασάλτης στην κεντρική κονσόλα, ένα υλικό που μορφοποιείται κατά την γρήγορη ψύξη του. Η χρήση του συνέβαλε στον περιορισμό τους βάρους του αυτοκινήτου. Επίσης είναι το πρώτο μοντέλο που διαθέτει τμήματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί με ίνες πολυεστέρα, ο οποίος προέρχεται από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

Οι τέσσερις επιβάτες κάθονται σε ατομικό δερμάτινο μπάκετ κάθισμα με πολλαπλές ρυθμίσεις.Ο οδηγός ενημερώνεται για τις λειτουργίες του αυτοκινήτου μέσω μιας μεγάλης οθόνης, η οποία είναι τοποθετημένη ακριβώς μπροστά του.

Χάρη σε μία νέα κατασκευαστική μέθοδο, η μεσαία κολόνα του αμαξώματος απουσιάζει. Οι κάθετα ανοιγόμενες πόρτες διευκολύνουν την πρόσβαση. Το Quartz βασίζεται στην πλατφόρμα EMP2 με πιο σύνθετη δομή, έχοντας ως στόχο τον περιορισμό του βάρους και τον μεγαλύτερο βαθμό ακαμψίας. Ένα πτυσσόμενο σκαλοπάτι διευκολύνει την πρόσβαση για όλους τους επιβάτες, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα υλικά, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εξοπλίζεται με υβριδικό plug-in σύστημα που συνδυάζει έναν βενζινοκινητήρα και δύο ηλεκτροκινητήρες, με μέγιστη απόδοση 500 ίππους. Κάτω από το καπό υπάρχει ο γνωστός 1.6 THP, ο οποίος για τη περίσταση αποδίδει 270 ίππους. Συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων. Τον εμπρός άξονα κινεί ένας ηλεκτροκινητήρας ισχύος 85kW, ο οποίος κατά την επιβράδυνση λειτουργεί ανάστροφα ως γεννήτρια, προσεφέροντας ενέργεια στις μπαταρίες 400 V. Στον πίσω άξονα υπάρχει ο δεύτερος ηλεκτροκινητήρας 85kW, για κίνηση και ανάκτηση ενέργειας, ενώ ένα ειδικό ESP διαχειρίζεται την κατανομή πέδησης ανάμεσα στους τέσσερις τροχούς για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του οχήματος και η βέλτιστη φόρτιση της μπαταρίας. Υπάρχουν τρία προγράμματα κίνησης: α) στο ZEV* η αυτονομία φτάνει τα 50 χλμ. με μία μόνο φόρτιση. β) στο Road ο βενζινοκινητήρας και ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας λειτουργούν μαζί. γ) στο Race η απόδοση αυξάνεται στο μάξιμουμ με την συνδρομή όλων των ηλεκτροκινητήρων και την ισχύ να περνά από διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης, με δυνατότητα διαφορετικής κατανομής ανά τροχό και ανάλογα με την επιφάνεια πρόσφυσης.

*ZEV, από το "ZeroEmmissionVehicle", που σημαίνει "Όχημα Μηδενικών Εκπομπών"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ