Μεγαλύτερη ασφάλεια στο νέο Volvo XC90 και μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα

Μεγαλύτερη ασφάλεια στο νέο Volvo XC90 και μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα
Το τελευταίο μοντέλο που προστέθηκε στη γκάμα της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo είναι η νέα γενιά του XC90. Πρόκειται για ένα πολυτελές SUV μεγάλων διαστάσεων, το οποίο σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση αποτελεί ένα καλό δείγμα των προσπαθειών που κάνει η μάρκα να αναβαθμίσει τα χαρακτηριστικά των μοντέλων της.

Η νέα γενιά του Volvo XC90 αποκαλύφθηκε σήμερα ενώ η παγκόσμια πρεμιέρα του έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού (4-19 Οκτωβρίου).

Ειδικότερα αναφέρεται ότι έχει εξοπλιστεί με τα τελευταία συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Διαθέτει δύο τεχνολογίες ασφάλειας που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον κόσμο: ένα σύστημα προστασίας σε περίπτωση εκτροπής από το δρόμο και αυτόματο φρενάρισμα σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα. Σε περίπτωση εκτροπής του αυτοκινήτου από το δρόμο, αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και σφίγγει τις ζώνες ασφαλείας εμπρός, συγκρατώντας τους επιβαίνοντες στη θέση τους. Οι ζώνες παραμένουν σταθερά σφιγμένες όσο το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται. Προκειμένου να αποτραπούν τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη, μια λειτουργία απορρόφησης της ενέργειας ανάμεσα στο κάθισμα και το σκελετό του καθίσματος απορροφά τις κατακόρυφες δυνάμεις που αναπτύσσονται όταν το αυτοκίνητο προσγειώνεται ανώμαλα στο έδαφος. Η λύση αυτή μπορεί να περιορίσει τις κατακόρυφες δυνάμεις που δέχεται το σώμα ακόμα και στα 2/3 των αρχικών. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, οι οποίοι είναι σοβαροί και συχνοί σε τέτοιου είδους ατυχήματα.

Είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο με τεχνολογία που φρενάρει το αυτοκίνητο αυτόματα αν ο οδηγός στρίψει απρόσεκτα διασταυρούμενος με όχημα που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, με αυξημένο κίνδυνο για τα δύο οχήματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αυτή είναι μια συνηθισμένη περίπτωση σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις μέσα στην πόλη, αλλά και σε λεωφόρους όπου το όριο ταχύτητας είναι μεγαλύτερο. Το νέο Volvo XC90 ανιχνεύει τον κίνδυνο σύγκρουσης και φρενάρει αυτόματα προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση ή να μετριαστούν οι επιπτώσεις της. Πλέον στον όρο City Safety περιλαμβάνεται το σύνολο των συστημάτων αυτόματου φρεναρίσματος: εκτός του συστήματος αποφυγής συγκρούσεων με ταχύτητα έως 50 χλμ/ώρα, υπάρχουν και η ανίχνευση και το αυτόματο φρενάρισμα μπροστά σε ποδηλάτες και πεζούς εμπρός από το αυτοκίνητο, ημέρα και νύχτα.

«Οι νέες τεχνολογίες θα μας φέρουν ένα ακόμα σημαντικό βήμα πιο κοντά στο όραμά μας, μέχρι το 2020 να έχουμε αναπτύξει όλη την απαιτούμενη τεχνολογία ώστε να μη σκοτώνεται και να μην τραυματίζεται σοβαρά κάποιος σε ένα καινούργιο Volvo», δήλωσε ο Πήτερ Μέρτενς Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της Volvo Cars.

Μερικά ακόμη σημαντικά χαρακτηριστικά του νέου αυτοκινήτου: Μοντέρνο εξωτερικό και εσωτερικό design εμπνευσμένο από τη σκανδιναβική άποψη. Υλικά υψηλής ποιότητας, αίσθηση πολυτέλειας και άνετοι χώροι ικανοί να φιλοξενήσουν έως και 7 επιβάτες. Νέο σύστημα ελέγχου με κεντρική κονσόλα αφής στο μέγεθος ενός μεγάλου tablet. Κινητήρες 2.000 κ.εκ. τετρακύλινδροι κινητήρες Drive-E με απόδοση έως σχεδόν 400 ίππους. Η υβριδική εκδοση plug-in συνδυάζει έναν τετρακύλινδρο κινητήρα βενζίνης 2.000 κ.εκ. με υπερσυμπιεστή και turbo, και έναν ηλεκτροκινητήρα. Συνολική ισχύς περίπου 400 ίππων με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) περίπου 60 γραμ/χλμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ