"Καμπάνα" 600 εκατ. ευρώ ετοιμάζει το ΣΔΟΕ για πασίγνωστες φίρμες ΙΧ

"Καμπάνα" 600 εκατ. ευρώ ετοιμάζει το ΣΔΟΕ για πασίγνωστες φίρμες ΙΧ
Το ΣΔΟΕ εκτιμά πως η φοροδιαφυγή μόνο των 2 θυγατρικών γερμανικών εργοστασίων ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ για τα έτη 2011-2013 και το πρόστιμο στα 600 εκατ. ευρώ!
Tου Γιώργου Κ. Ανδρή
[email protected]
Το θέμα των υποτιμολογήσεων από εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων στην Ελλάδα έχει απασχολήσει το ΣΔΟΕ εδώ και πολλούς μήνες, τη Βουλή των Ελλήνων αλλά και το γερμανικό περιοδικόDer Spiegel.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του F-Press από την 1 Ιανουαρίου του 2014 δύο θυγατρικές γερμανικών εργοστασίων αύξησαν μεσοσταθμικά τις εργοστασιακές αξίες των μοντέλων συνέπεια του ελέγχου του ΣΔΟΕ.
Ειδικότερα η μία θυγατρική γερμανικού εργοστασίου αύξηση μεσοσταθμικά τις εργοστασιακές αξίες κατά 72,13% σε 154 μοντέλα της ενώ η άλλη θυγατρική επίσης γερμανικού εργοστασίου αύξηση τις εργοστασιακές αξίες σε 261 μοντέλα της κατά 13%.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ πλησιάζει στο τέλος της καθώς αναμένεται το πόρισμα του κέντρου ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων ώστε να προσδιοριστεί το ακριβές ύψος της φοροδιαφυγής για τα έτη 2011, 2012 και 2013.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο F-Press ο γενικός διευθυντής του ΣΔΟΕ κ. Θ. Φλωράτος έχει υποδειχθεί προς τις Τελωνειακές Αρχές να ελέγχονται εξονυχιστικά οι εργοστασιακές αξίες που καταθέτουν οι εισαγωγικές εταιρείες προκειμένουν να αποφευχθούν φαινόμενα υποτιμολογήσεων δημιουργώντας προβλήματα στην Ελληνική αγορά αυτοκινήτου καθώς δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ το ύψος της φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και με βάση το άρθρο 155 του Τελωνειακού Κώδικα το πρόστιμο διπλασιάζεται με αποτέλεσμα τα έσοδα για το κράτος να ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ!
Οι έρευνες του ΣΔΟΕ συνεχίζονται σε άλλες εισαγωγικές εταιρείες οι οποίες αποτελούν θυγατρικές αμερικανικών ομίλων εκ των οποίων στη μία οι Εργοστασιακές Αξίες των μοντέλων της παραπέμπουν σε μοντέλα αυτοκινήτων πόλης μικρού κυβισμού και όχι σε πολυτελή στεντάν και SUV με κινητήρες υψηλού κυβισμού...
Επίσης σε όσες εισαγωγικές εταιρείες βεβαιωθούν τα πρόστιμα οι έρευνες θα πάνε σε βάθος δεκαετίας.
Ερευνα για λαθρεμπορία!
Πέραν του θέματος των υποτιμολογήσεων έχει προκύψει και ένα πολύ πιο σοβαρό θέμα που ερευνούν οι Αρχές το οποίο αφορά επίσης θυγατρική γερμανικού εργοστασίου το οποίο σύμφωνα με τις ενδείξεις οδηγεί σε Λαθρεμπορία καθώς τα συγκεκριμένα αυτοκινήτα προορίζονταν για Τρίτες Χώρες και όχι για χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης!
Παράλληλα σε παρτίδες εισαγωγής αυτοκινήτων φαίνεται πως δεν συμφωνεί ούτε ο συνολικός αριθμός των οχημάτων που έχουν περάσει από το Τελωνείο καθώς σε μία περίπτωση που εξετάζεται το καράβι φαίνεται να μεταφέρει στην Ελλάδα 193 αυτοκίνητα ενώ το Δηλωτικό του Τελωνείου κάνει λόγο για μόλις 94 οχήματα. Δηλαδή λείπουν 99 αυτοκίνητα τα οποία κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται καθώς η Ναυτιλιακή που τα μετέφερε δήλωσε στις Αρχές πως το καράβι έφυγε κενό από την Ελλάδα με προορισμό χώρα της Μέσης Ανατολής...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ