Έρχονται τα ΙΧ φυσικού αερίου: διανύουν100 χιλιόμετρα με τρία ευρώ

Έρχονται τα ΙΧ φυσικού αερίου: διανύουν100 χιλιόμετρα με τρία ευρώ
Η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ ότι θα προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα νέων πρατηρίων τα οποία θα πωλούν φυσικό αέριο, αναμένεται να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Οι αντιπροσωπείες ετοιμάζονται να εισάγουν αυτοκίνητα που λειτουργούν με μεθάνιο, τα συνεργεία «γυαλίζουν» τα κιτ μετατροπής ενώ οι οδηγοί αρχίζουν να κάνουν τους υπολογισμούς τους. Τι πρέπει να γνωρίζουμε όμως για το φυσικό αέριο στην αυτοκίνηση;  
  1. Το φυσικό αέριο πωλείται σε αέρια μορφή σε αντίθεση με το υγραέριο το οποίο διατίθεται σε υγρή μορφή. Γι’ αυτό η δεξαμενή του φυσικού αερίου λειτουργεί σε πολύ υψηλή πίεση (200 bar) σε αντίθεση με τη δεξαμενή του υγραερίου η οποία λειτουργεί στα 8 bar.
  2. To φυσικό αέριο πωλείται με το κιλό. Αυτή την περίοδο, ένα κιλό φυσικού αερίου κοστίζει στη λιανική περίπου 0,98 λεπτά. Μην νομίζετε ότι είναι ακριβό. Το αντίθετο, διότι ένα μικρού κυβισμού αυτοκίνητο το οποίο κινείται με φυσικό αέριο, μπορεί να διανύσει και 100 χιλιόμετρα καίγοντας το πολύ τρία λίτρα.
  3. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρατήριο το οποίο διαθέτει φυσικό αέριο στη λιανική. Βρίσκεται στην Ανθούσα και από εκεί (όπως και από το Ίλιον) εξυπηρετούνται τα λεωφορεία και τα απορριμματοφόρα που είναι και τα μοναδικά οχήματα φυσικού αερίου που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
  4. Η ΔΕΠΑ ετοιμάζεται να ανοίξει πολύ σύντομα πρατήριο στην Κηφισιά, θα ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη, ενώ ο προγραμματισμός κάνει λόγο για άνοιγμα πρατηρίων και κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, με προτεραιότητα στον Βόλο και στην Λάρισα.
  5. Το κίτ μετατροπής σε φυσικό αέριο, είναι αρκετά πιο ακριβό σε σχέση με το αντίστοιχο του υγραερίου καθώς κοστίζει περίπου 1800-2000 ευρώ (ανάλογα βέβαια και με το αυτοκίνητο)
  6. Υπάρχουν ήδη στην ελληνική αγορά μοντέλα τα οποία καίνε φυσικό αέριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το UPτης Volkswagenτο οποίο καίει κάτω από τρία κιλά φυσικού αερίου ενώ είναι αυτοκίνητο πόλης. Βέβαια, η τιμή του είναι αρκετά τσουχτερή (συγκριτικά με το βενζινοκίνητο) και η τιμή του κυμαίνεται γύρω στις 13.000 ευρώ ανάλογα με την έκδοση. Η skodaκαι η Lanciaεπίσης έχουν λανσάρει αυτοκίνητο φυσικού αερίου.
  7. Τα περισσότερα οχήματα, λειτουργούν και με βενζίνη κάτι που σας εξασφαλίζει σε περίπτωση που δεν βρείτε πρατήριο ενώ αυξάνει την αυτονομία του οχήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ