Δεν πλήρωσες τις εισφορές Κατρούγκαλου; Δεν έχει ούτε... ασπιρίνη

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις υγειονομικής περίθαλψης – Περισσότερα ένσημα από τον Μάρτιο του 2019

Δεν πλήρωσες τις εισφορές Κατρούγκαλου; Δεν έχει ούτε... ασπιρίνη

Τα μέτρα τους θα πρέπει να λάβουν οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μέσα στο 2018 καθώς από τον Μάρτιο του 2019 ο ΕΦΚΑ να ζητάει περισσότερα ένσημα για να θεωρήσει θα βιβλιάρια υγείας. Απαραίτητη προϋπόθεση για τους επαγγελματίες θα είναι και η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από το 2017 και μετά καθώς και για ένα ευρώ οφειλής, το βιβλιάριο δεν θα θεωρείται παρά μόνο για έναν μήνα.

Από το επόμενο έτος, αυξάνονται κατά 50% οι ελάχιστες προϋποθέσεις εξασφάλισης της υγειονομικής περίθαλψης. Δηλαδή:

  1. Οι μισθωτοί που ασφαλίζονται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 αν έχουν 50 ένσημα μέσα στο 2017, θα χρειάζονται 75 ένσημα μέσα στο 2018 προκειμένου να έχουν περίθαλψη από την 01/03/2019
  2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρειάζονταν δύο μήνες εργασίας μέσα στο 2017 ώστε να έχουν υγειονομική περίθαλψη από την 01/03/2018 έως τον Φεβρουάριο του 2019. Μέσα στο 2018 όμως, θα πρέπει να έχουν εισφορές που να αντιστοιχούν σε τρεις μήνες απασχόλησης προκειμένου να έχουν υγειονομική περίθαλψη για το 12μηνο μετά τον Μάρτιο του 2019.
  3. Οι εργάτες γης οι οποίοι ασφαλίζονται με εργόσημο, θα πρέπει να έχουν 150 ημέρες ασφάλισης για να έχουν τα φάρμακα τους.

Από το περιεχόμενο της τροπολογίας ποτ κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προκύπτει ότι οι επαγγελματίες, θα πρέπει να αποπληρώνουν το σύνολο των οφειλών που τους καταλογίστηκαν ή θα τους καταλογιστούν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου αν θέλουν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έτσι, πρακτικά, λαμβάνονται υπόψη οι οφειλές που έχουν «γεννηθεί» μετά την 1/1/2017 ενώ είναι αμφίβολο τι θα γίνει με τους εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν συσσωρευμένες οφειλές μέχρι και το τέλος του 2016. Αν η τροπολογία ερμηνεύεται ότι οι παλαιές οφειλές δεν θα λαμβάνονται υπόψη ως κριτήριο για το αν θα έχει κάποιος ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τότε πρόκειται για σημαντική ανάσα.

Βέβαια, για το χρονικό διάστημα από την 1/1/2017 και μετά, το πλαίσιο γίνεται ασφυκτικό καθώς αν κάποιος αφήνει απλήρωτες τις εισφορές, δεν θα μπορεί να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μηδενικές οφειλές εξασφαλίζουν θεωρημένο βιβλιάριο για έναν χρόνο ενώ αν κάποιος ενταχθεί σε ρύθμιση, τότε θα μπορεί να έχει περίθαλψη μόνο για έναν μήνα. Για κάθε μήνα που θα περνάει, θα ελέγχεται αν έχει καταβληθεί η δόση της ρύθμισης και μόνο τότε θα ανανεώνεται η υγειονομική κάλυψη.

Όπως αναφέρει πάντως στη σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας, για την περίοδο από την 01/03/2018 έως και τις 28/02/2019, χορηγείται υγειονομική κάλυψη σε

-σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ασφαλισμένοι των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που έχουν οφειλές για τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του οικογενειακού τους εισοδήματος για τα έτη αυτά δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

-Στα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας προστίθενται: α) τα ανάδοχα άγαμα τέκνα, β) τα άγαμα τέκνα που σπουδάζουν σε ΙΕΚ, γ) τα τέκνα με αναπηρία άνω του 67% που εργάζονται ή απασχολούνται είτε για βιοποριστικούς λόγους είτε για λόγους εργασιοθεραπείας, δ) οι ορφανοί πατρός και μητρός εγγονοί και αδελφοί μέχρι του 24ουέτους της ηλικίας τους και εφόσον συνεχίζουν τις σπουδές τους μέχρι του 26ουέτους της ηλικίας τους (αντί του 18ουπου ίσχυε), ε) τα εκτός γάμου εγγόνια, εφόσον ο γονέας δεν ασφαλίζεται από ίδιο δικαίωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ