«Φέσωσες»; (τον ΟΑΕΕ) Γλίτωσες (ασφαλιστικές εισφορές)

Όποιος έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές το 2016 και δεν έχει «φεσώσει» τον ΟΑΕΕ, θα επιβαρυνθεί με... μεγαλύτερες εισφορές το 2018 συγκριτικά με τον μπαταχτσή.

«Φέσωσες»; (τον ΟΑΕΕ) Γλίτωσες (ασφαλιστικές εισφορές)

Περισσότεροι από 120.000 αυτοαπασχολούμενοι, θα κληθούν να πληρώσουν διπλές εισφορές μέσα στο 2018 για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ καθώς εκτός από τις τρέχουσες εισφορές που θα ζητηθούν για πρώτη φορά, θα πρέπει να καταβάλλουν και αναδρομικά τις εισφορές που αναλογούν στο 2017. Εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες δεν μπορούν να ξέρουν αυτή τη στιγμή ποιο θα είναι το εισόδημα βάσει του οποίου θα φορολογηθούν για το 2017 καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα εκπέσουν από το φορολογητέο εισόδημα. Όσο για τους ασφαλισμένους που εμφάνισαν αυξημένα κέρδη στη χρήση του 2016 (δηλαδή στην περυσινή φορολογική δήλωση) θα το... φυσάνε και δεν θα κρειώνει καθώς από το τέλος Φεβρουαρίου θα τους έρθει ένας υπερφουσκωμένος λογαριασμός και εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού.

Το γραφειοκρατικό «τέρας» που η ίδια δημιούργησε με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών προσπαθεί να τιθασεύσει η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας αλλά και της «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης». Η τελική εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2017 αλλά και ο υπολογισμός των εισφορών του 2018 βάσει του νέου μηχανισμού που ψηφίστηκε τον Μάιο στη Βουλή, καθυστερεί από εβδομάδα σε εβδομάδα καθώς οι αρμόδιοι πέφτουν από τη μία κακοτοπιά στην άλλη. Κανονικά, θα έπρεπε ήδη να έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Ιανουαρίου του 2018. Αυτό όμως δεν έχει γίνει ακόμη επειδή οι εισφορές αυτές θα πρέπει να επανυπολογιστούν με βάση τα κέρδη του 2016 σε αντίθεση με τις εισφορές του 2017 οι οποίες υπολογίζονταν βάσει των κερδών του 2015. Υπάρχει και μια επιπλέον δυσκολία που οδηγεί στην καθυστέρηση της έκδοσης των ειδοποιητηρίων: με την αλλαγή του χρόνου, ενεργοποιήθηκε ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Στο εξής, στα καθαρά κέρδη (πρό φόρων) του προηγούμενου έτους, θα πρέπει να προστίθενται και οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους ενώ ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών θα επιβάλλεται επί αυτού του αθροίσματος. Στο σημείο αυτό ξεκινούν τα προβλήματα για το υπουργείο Εργασίας και την ΗΔΙΚΑ. Ούτε τα στοιχεία για τα εισοδήματα του 2017 υπάρχουν (πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό άλλωστε καθώς δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων) ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές του 2017 έχουν εκκαθαριστεί. Έτσι, το υπουργείο Εργασίας έδωσε εντολή στην ΗΔΙΚΑ να έφαρμόσει τον νέο νόμο βάσει των κερδών και των εισφορών του 2016. Ποιων εισφορών όμως; Η εντολή αφορά στις καταβεβλημένες εισφορές και όχι στις βεβαιωμένες.

Έτσι, όσοι πλήρωσαν το 2016 θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να πληρώνουν περισσότερα καθόλη τη διάρκεια του 2018 συγκριτικά με αυτούς που άφησαν τις οφειλές τους απλήρωτες. Το παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό: Ελεύθερος επαγγελματίας με κέρδη προ φόρων ύψους 20.000 ευρώ το 2016 όφειλε να πληρώσει βάσει της κλάσης του, 350 ευρώ τον μήνα ή 4200 ευρώ ολόκληρο το 2016. Αν έχει εξοφλήσει, η βάση υπολογισμού των εισφορών του 2018 θα είναι τα 20520 ευρώ (24200 ευρώ επί 85%). Αν δεν έχει πληρώσει τις εισφορές, η βάση υπολογισμού θα είναι τα 17000 ευρώ. Έτσι, αν δεν κουβαλάει χρέη από το 2016, θα πληρώσει εισφορές 5530 ευρώ ενώ αν δεν έχει φανεί συνεπής, το κόστος θα πέσει στα 4581 ευρώ.

Είναι τέτοιο το αλαλούμ που θα δημιουργηθεί με τις ασφαλιστικές εισφορές που η αρμόδια ΗΔΙΚΑ θα προσπαθήσει να λύσει το κουβάρι σε... μηνιαίες δόσεις. Έτσι:

  1. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά με τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου οι οποίες θα είναι υπολογισμένες με βάση τα κέρδη και τις ασφαλιστικές εισφορές του 2016
  1. Μέσα στον Μάρτιο θα γίνει ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών για το 2017 και πάλι με βάση τα κέρδη του 2016.
  1. Τον Απρίλιο θα σταλούν τελικώς τα ειδοποιητήρια για τις αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ ενώ θα ξεκινήσει και η καταβολή των αναδρομικών.
  1. Από τον Μάιο, θα γίνει η τελική εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους έχουν διπλή ιδιότητα (δηλαδή είναι και μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες).

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ