Ξοδεύουμε… 28 δις. ευρώ τον χρόνο για «συντάξεις πείνας»

Μύθοι και αλήθειες για τις συντάξεις – τι αποδεικνύουν οι στατιστικές

Ξοδεύουμε… 28 δις. ευρώ τον χρόνο για «συντάξεις πείνας»

Είναι δυνατόν να δαπανούμε κάθε μήνα πάνω από 2,3 δις. ευρώ για να πληρώνουμε συντάξεις και την ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι να διαμαρτύρονται ότι ζουν με αποδοχές… πείνας; Και όμως είναι. Διότι παρά την… κατρακύλα της μέσης σύνταξης –η οποία και θα συνεχιστεί με επιταχυνόμενο ρυθμό όπως δείχνουν τα στοιχεία- ο αριθμός των συνταξιούχων έχει γίνει… ασήκωτος για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Καταβάλλονται συνολικά πάνω από 4,5 εκατομμύρια συντάξεις σε 2,6 εκατομμύρια δικαιούχους ενώ ο ένας στους τέσσερις εξ’ αυτών είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών (σ.σ που σημαίνει ότι θα εξακολουθεί να εισπράττει τη σύνταξη για πολλά χρόνια ακόμη). Παρά τις περικοπές που έρχονται, εκτιμάται ότι το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί και τα επόμενα χρόνια.

Οι μύθοι και οι αλήθειες για τις συντάξεις στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνονται στις στατιστικές της ΗΔΙΚΑ, έχουν ως εξής:

  1. Η μέση κύρια σύνταξη στην Ελλάδα διαμορφώνεται πλέον στα 723 ευρώ με τη μέση σύνταξη θανάτου να περιορίζεται στα 500 ευρώ και τη μέση αναπηρική στα 566 ευρώ. Η μέση επικουρική είναι στα 171,34 ευρώ και το μέσο μέρισμα στα 97,9 ευρώ. Και όμως για τις συντάξεις δαπανούμε 2,324 δις. ευρώ τον μήνα ή περίπου 28 δις. ευρώ ετησίως. Ο λόγος; Το σύνολο των συντάξεων που καταβάλλονται ανέρχονται στα 4,513 εκατομμύρια οι οποίες και διανέμονται σε 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.
  2. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μείωση στον αριθμό των συνταξιούχων. Από 2,608 εκατομμύρια τον Ιούνιο, έχουν περιοριστεί σε 2,605 τον Ιούλιο και 2,6 εκατομμύρια τον Αύγουστο. Αιτία; Προφανώς οι θάνατοι και η αυστηροποίηση τόσο των κριτηρίων καταβολής των συντάξεων χηρείας όσο και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που έχει περιορίσει τον αριθμό των εισερχομένων αιτήσεων.
  3. Για όσους αμφισβητούν το γεγονός ότι οι άντρες είναι λιγότερο… ανθεκτικοί από τις γυναίκες τα στοιχεία των συντάξεων χηρείας δίνουν πειστική απάντηση. Οι άνδρες δικαιούχοι σύνταξης χηρείας είναι 29.381 σε όλο τη χώρα. Όσο για τις γυναίκες χήρες, φτάνουν στις 366.166. Προφανώς μια αιτία είναι και η διαφορά ηλικίας άντρα-γυναίκας κατά τον γάμο. Σε κάθε περίπτωση, τα στατιστικά είναι συντριπτικά.
  4. Πόσοι συνταξιούχοι εξακολουθούν να παίρνουν ΕΚΑΣ που φτάνει στα 230 ευρώ; Τρεις. Ναι τρεις σε σύνολο 236.513 δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να εισπράττουν 115 ευρώ (περίπου 189.297). Φυσικά, η χαρά τυος θα κρατήσει μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς από τον Δεκέμβριο θα αλλάξουν και πάλι τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου η μηνιαία δαπάνη να πέσει από τα 25 εκατ. ευρώ τον μήνα στα… επτά εκατομμύρια.
  5. Για όσους αναρωτιούνται πόσοι … νεαροί συνταξιούχοι έχουν απομείνει στη χώρα, ιδού τα στοιχεία: Κάτω των 65 ετών είναι το 26% των συνταξιούχων ανδρών και το ίδιο ποσοστό των γυναικών. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι έχουμε 675 χιλιάδες συνταξιούχους κάτω των 65 ετών. Προσοχή όμως. Σε αυτό τον αριθμό περιλαμβάνονται και οι συντάξεις αναπηρίας οι οποίες είναι περίπου 104 χιλιάδες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Προφανώς, με την πάροδο του χρόνου, το ποσοστό των νέων ηλικιακά συνταξιούχων θα μειώνεται και λόγω της αυστηροποίησης των κριτηρίων χορήγησης των συντάξεων χηρείας (σ.σ μπήκε ηλικιακό όριο ώστε οι χήρες κάτω των 55 να χάνουν τη σύνταξη) της γενικής αύξησης του ορίου ηλικίας στα 67 αλλά και της σταδιακής λήξης των μεταβατικών διατάξεων που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση πριν από τα 67. Οι συντάξεις κάτω των 65 κοστίζουν σήμερα περίπου 680 εκατ. ευρώ τον μήνα.
  6. Οι νέες συντάξεις άνω των 1000 ευρώ… πέθαναν. Η μέση νέα σύνταξη για το δημόσιο είναι 816 ευρώ, η μέση νέα σύνταξη του ΙΚΑ 558 ευρώ, η μέση νέα σύνταξη του ΟΑΕΕ 758 ευρώ και η μέση νέα σύνταξη του ΕΤΑΑ 834 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ