Ποιοι γλιτώνουν από το «τσεκούρι» στις συντάξεις

Ποιοι γλιτώνουν από το «τσεκούρι» στις συντάξεις
Χθες ανακοινώθηκε ο νεος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα πριν και μετά το 2015, ο οποίος εκδόθηκε και με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου.

Βαριά η «τσεκούρα» για όσους απέκτησαν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα από1/1/2015 και αποχώρησαν μέχρι 31/8/2015, αφού θα επηρεαστούν εξίσου από τον νέο τρόπο υπολογισμού με όσους συνταξιοδοτούνται από 1/9/2015 και μετά.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι πήραν ήδη σύνταξη θα έχουν εκ νέου υπολογισμό και θα λάβουν μικρότερο ποσό με συμψηφισμό από τα αναδρομικά που δικαιούνται εφόσον βγήκαν με προσωρινή σύνταξη στο 60% του μισθού τους. Όσων δε η σύνταξη εκδόθηκε ολόκληρη, θα κληθούν να επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά που πήραν με ατομικές ειδοποιήσεις.

Ποιοι γλιτώνουν από το νέο υπολογισμό

Τις μειώσεις από το νέο σύστημα γλιτώνουν όσοι είχαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2014 και αποχώρησαν μέχρι 31/8/2015, καθώς δεν τους επηρεάζει ο νέος τρόπος.

Η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με το παλιό σύστημα, δηλαδή με τις μέσες αποδοχές της καλύτερης 5ετίας από τα 10 τελευταία χρόνια της εργασίας τους. Αν όμως η αίτηση υποβλήθηκε μετά την 1/9/2015, θα έχουν μειώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ