Υπ. Εργασίας: Νέου τύπου έλεγχοι για την ανασφάλιστη εργασία

Υπ. Εργασίας: Νέου τύπου έλεγχοι για την ανασφάλιστη εργασία
Το υπουργείο Εργασίας προχωράει στη σύσταση μόνιμης Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η πολιτική του ηγεσία.

Στην Επιτροπή, που για πρώτη φορά θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Κοινωνικών Εταίρων, με βασικό αντικείμενο τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση φαινομένων που οδηγούν περίπου 2 εκατομμύρια πολιτών εκτός ασφάλισης.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου σε συνεργασία με τους Διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων θα προχωρήσουν στη δημιουργία κλιμακίων από εργαζόμενους των ταμείων, τα οποία θα διενεργούν ελέγχους παράλληλα με τους Επιθεωρητές Εργασίας και την Ειδική Επιτροπή του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ).

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του σχεδίου λειτουργίας της νέας Επιτροπής, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ρωτήθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς εργασιακό και ασφαλιστικό εξακολουθούν και αποτελούν δύο βασικά «αγκάθια» στις συζητήσεις με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, το εργασιακό νομοσχέδιο με την προσθήκη των τροπολογιών που αφορούν την αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων του νόμου Κουτρουμάνη για τις κύριες συντάξεις θα κατατεθούν στη Βουλή, ωστόσο το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία κατάθεσής του, προφανώς και καταδεικνύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτελέσει σημείο συμφωνίας με τους πιστωτές. Σε κάθε περίπτωση όμως, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης αναφερόμενος στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ξεκαθάρισε ότι εξαρχής οι εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου ήταν να προβλέπεται η αναστολή εφαρμογής της και όχι η κατάργησή της, ενώ υποστήριξε ότι στα στοιχεία που έστελνε η προηγούμενη κυβέρνηση στην τρόικα υπήρχαν πολλά λάθη με κυριότερο το ότι η μέση σύνταξη υπολογιζόταν χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι μειώσεις που επιβλήθηκαν τα τέσσερα μνημονιακά χρόνια.

Καθώς βέβαια το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι δεδομένο, τόσο ο Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο Δημήτρης Στρατούλης σημείωσαν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο μιας ριζοσπαστικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, το οποίο θα είναι έτοιμο από το φθινόπωρο και θα παρουσιαστεί αφού υπάρξει συγκροτημένος διάλογος με το σύνολο όλων των Κοινωνικών Εταίρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ