ΟΑΕΕ: Κανένα πρόβλημα προς το παρόν με την καταβολή συντάξεων

ΟΑΕΕ: Κανένα πρόβλημα προς το παρόν με την καταβολή συντάξεων
Στη διαβεβαίωση ότι δεν απειλούνται άμεσα οι συντάξεις του ΟΑΕΕ με μείωση ή μη καταβολή προχώρησε ο νέος διοικητής του Οργανισμού Τάσος Πετρόπουλος στην χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Τα μέλη του Δ.Σ του Ε.Ε.Α, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, έθεσαν στον κ. Πετρόπουλο τον προβληματισμό και τις αγωνίες των ασφαλισμένων για το μέλλον του Ταμείου καθώς και για τα οικονομικά και διαδικαστικά προβλήματα που συναντούν κατά την συναλλαγή τους.

Στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου αναφέρεται ότι ο κ. Πετρόπουλος, τάχθηκε καθαρά υπέρ της ενιαίας, καθολικής, δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, συμμερίστηκε την αγωνία των ασφαλισμένων για το μέλλον του Ταμείου αλλά, όπως τόνισε, υπάρχουν όλα τα δεδομένα, μαζί και η απόφαση της κυβέρνησης, να ξεπεραστούν τα προβλήματα βιωσιμότητας.

Διαβεβαίωσε ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τις καταβολές των συντάξεων ή για μείωσή τους με δεδομένο ότι και τα λεγόμενα «μηδενικά ελλείμματα» δεν ισχύουν πλέον.

Επεσήμανε ότι η προσέλευση στη νέα ρύθμιση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ευελπιστεί ότι θα συνεχιστεί η συνέπεια των πληρωμών, γιατί είναι πολύ χαμηλές οι δόσεις και ότι κάθε ιδέα από την οποία μπορεί να βγουν ωφελημένοι το Ταμείο και οι ασφαλισμένοι, μπορεί να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου.

Δήλωσε εχθρός λαϊκίστικων ρυθμίσεων και λύσεων που χαϊδεύουν αυτιά και ικανοποιούν προσωρινά κάποιες ανάγκες αλλά υπονομεύουν κυριολεκτικά τις συντάξεις, νυν και μελλοντικές, όπως η ελεύθερη επιλογή κλάσεων που θα είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξουμε όλοι σε μια κλάση, την κατώτερη, μη αναλογιζόμενοι τις τραγικές συνέπειες, ενώ, συνέδεσε με την μελέτη των επιπτώσεων την πρόταση για γενική μείωση των εισφορών, λόγω μείωσης του ΑΕΠ.

Επεσήμανε ότι του προκαλεί κατάπληξη το εύρος της εισφοροαποφυγής δια της πλασματικής μεταφοράς της τυπικής έδρας σε περιοχές ΟΓΑ ενώ στην πραγματικότητα η δραστηριότητα ασκείται στα αστικά κέντρα, πράγμα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί. Προβληματίστηκε από τις αναίτιες απώλειες εσόδων λόγω μετάταξης των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων στον ΟΓΑ και θα ζητήσει επανεξέταση.

Για το θέμα της κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέφερε την πλήρη κάλυψη των ασφαλισμένων που αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές με το νέο νομοσχέδιο. Παρατήρησε ότι έχει γνώση της καθυστερημένης δομής μηχανοργάνωσης του ΟΑΕΕ καθώς και των καθυστερήσεων έκδοσης σύνταξης, πράγματα που θα αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα.

Όσον αφορά τις κατασχέσεις διαβεβαίωσε τους ενδιαφερόμενους ότι ο ΟΑΕΕ, στο πλαίσιο της κοινωνικής του διάστασης, δεν έχει ζητήσει και δεν θα ζητήσει κατάσχεση από το ΚΕΑΟ.

Για το θέμα της παρακράτησης των κοινωνικών εισφορών προς ΟΑΕΔ τόνισε ότι μπορεί διευθετηθεί σταδιακά ανάλογα με τα οικονομικά του οργανισμού ενώ για το θέμα του διαχωρισμού των εισφορών σύνταξης και περίθαλψης δήλωσε ότι είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης.

Αξιολόγηση