«Ξεπαγώνει» το εφάπαξ 30.000 δημοσίων υπαλλήλων

«Ξεπαγώνει» το εφάπαξ 30.000 δημοσίων υπαλλήλων
Αμέσως μετά το Πάσχα ξεπαγώνουν τα εφάπαξ 30.000 δημοσίων υπαλλήλων που έχουν βγει σε σύνταξη από το 2013, όπως διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης.

Με δήλωσή του στα «Νέα»,ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι με νομοσχέδιο θα προβλέπεται η κατάργηση του μαθηματικου τύπου για τον υπολογισμό του εφάπαξ που οδηγουσε σε μειώσεις από 30% εως 80%.

Ο νέος μαθηματικός τύπος θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι όλα τα χρόνια ασφάλισής τους, με ένα τεχνικό επιτόκιο που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα και δεν θα οδηγεί σε μειώσεις, σε σχέση με όσους πήραν εφάπαξ έως 31 Αυγούστου 2013.

Τονίζεται ότι αυτή την περίοδο βρισκονται σε αναμονή για να λάβουν το εφάπαξ περίπου 30.000 δημόσιοι υπαλληλοι που έχουν καταθέσει αιτήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνάντησή του με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, αλλά και άλλους συλλόγους συνταξιούχων, σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, δήλωσε τα εξής:

1. Οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης σε βάρος του ΜΤΠΥ με τη λεηλασία των αποθεματικών του με το καταστροφικό PSI (150 εκατομμύρια ευρώ) και με την κατάργηση, χωρίς αντιστάθμιση, της εισφοράς του 3% επί των δημοσίων συμβάσεων, οδήγησε αυτό το συμπληρωματικό επικουρικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων σε οικονομικό αδιέξοδο.

2. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για την οικονομική στήριξη αυτού του ασφαλιστικού ταμείου, ότι θα επανεξετάσει την απολύτως καταστροφική κατάργηση της εισφοράς επί των δημοσίων συμβάσεων, ότι θα συγκροτήσει σε αυτό ελεγκτικό μηχανισμό για την αναζήτηση θεσμοθετημένων πόρων του που διαφεύγουν και ότι σε κάθε περίπτωση θα διασφαλίσει τις συντάξεις των ασφαλισμένων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ