Μπλόκο της Αρχής Δεδομένων στους ελέγχους για τις συντάξεις "μαϊμού"

Μπλόκο της Αρχής Δεδομένων στους ελέγχους για τις συντάξεις "μαϊμού"
Σοβαρότατα προβλήματα στην πραγματοποίηση ελέγχων από τα ασφαλιστικά ταμεία σε παράνομες συντάξεις αναμένεται να δημιουργήσει

πρόσφατη απόφαση της Αρχής προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή (189/2014) η υποβολή της φορολογικής δήλωσης σε ασφαλιστικό οργανισμό δεν είναι αναγκαία για τον έλεγχο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα μέσα όπως το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (σ.σ. το οποίο επίσης είναι προσωπικό δεδομένο) σε περιπτώσεις όπως ο έλεγχος για παράνομες συντάξεις χηρείας.
Ειδικότερα σε ότι αφορά στο τελευταίο ο ΟΑΕΕ δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος με προσφυγές στον έλεγχο που πραγματοποιεί μετά από ενδείξεις ότι σε 354 συνταξιούχους λόγω θανάτου υπάρχει παραβατικότητα. Ο οργανισμός ανέστειλε την καταβολή των συντάξεων αυτών και ζητά μεταξύ άλλων την προσκόμιση του αντιγράφου του τελευταίου εκκαθαριστικού σημειώματος της φορολογικής δήλωσης των συνταξιούχων καθώς και πλήθος άλλων στοιχείων όπως πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Με βάση μάλιστα προηγούμενη απόφαση της αρχής (51/2014) η οποία επίσης αποτελεί δεδικασμένο στοιχεία που δεν έχουν άμεση σχέση με τον έλεγχο θα πρέπει να καταστρέφονται και να μην υποβάλλονται. Δηλαδή θα πρέπει στην περίπτωση του ΟΑΕΕ να καταστραφεί το φυσικό και ηλεκτρονικό αρχείο που δημιουργείται γεγονός που συνεπάγεται σημαντικό κόστος για το φορέα.
Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο στον ΟΑΕΕ αλλά σε όλους τους φορείς ασφάλισης οι οποίοι σε ελέγχους που θα πραγματοποιήσουν αναμένονται να βρεθούν αντιμέτωποι με κύμα προσφυγών στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Το ζήτημα έχει γίνει γνωστό στο Υπουργείο Εργασίας κύκλοι του οποίου κάνουν λόγο για ανεπίτρεπτη παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία παρεμποδίζει τον έλεγχο και διευκολύνει τη διάπραξη παρανομιών σε βάρος της λειτουργίας των ασφαλιστικών φορέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ