Φρένο στις μειώσεις των εφάπαξ των ένστολων

Φρένο στις μειώσεις των εφάπαξ των ένστολων
Φρένο στις μειώσεις των εφάπαξ για τους ένστολους βάζει η εφαρμογή ειδικής ρήτρας που θα περιορίζει στο ελάχιστο τις περικοπές όσων αποστρατεύονται από τις 31/7/2014 και μετά.

Η ρήτρα αυτή ενσωματώθηκε στο νόμο, για να «προστατεύσει» το αξιόμαχο των ενστόλων από τις περικοπές που φέρνει μια άλλη ρήτρα, που ισχύει από την 1η/1/2015 σε όλα τα Ταμεία και για το μηδενισμό των ελλειμμάτων τους.

Για την εφαρμογή της ρήτρας αξιόμαχου και προκειμένου να μπει φρένο στις μειώσεις των εφάπαξ, υποβλήθηκε πρόταση, όπως έγινε γνωστό χθες, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο υπουργείο Εργασίας, η οποία σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο προβλέπει ότι:

[1] Οσοι έχουν αποχωρήσει από τις 31/7/2014 μέχρι και τις 31/12/2014 να μην έχουν καμία μείωση και να πάρουν το εφάπαξ με τον ίδιο τρόπο που είχε υπολογιστεί για όσους αποστρατεύτηκαν πριν από την ψήφιση του νόμου, δηλαδή πριν τις 31/7/2014.

[2] Οσοι αποχωρούν από την 1η/1/2015 να λάβουν εφάπαξ που μετά την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος η μείωση να περιορίζεται στο 1% ως 3% ετησίως.

Η σχετική πρόταση υποβλήθηκε προκειμένου όπως προβλέπει το άρθρο 220 του ν. 4281/14 να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία τα χορηγούμενα εφάπαξ από τους λογαριασμούς των Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Κλάδου Πρόνοιας ΤΕΑΠΑΣΑ και Λιμενικού Σώματος θα ενσωματώνουν τη «ρήτρα διασφάλισης του αξιόμαχου» των Σωμάτων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4281/14 επεκτάθηκε σε όλα τα ταμεία του Δημοσίου που χορηγούν εφάπαξ, επικουρικές συντάξεις και μερίσματα η υποχρέωση να εφαρμόζουν από την 1η/1/2015 τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και να προχωρούν σε μειώσεις των εφάπαξ, των επικουρικών συντάξεων και των μερισμάτων τους προκειμένου κάθε χρόνο να έχουν μηδενικό έλλειμμα.

Τα Ταμεία των ενστόλων δεν εξαιρούνται από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που σημαίνει ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις των βοηθημάτων που χορηγούν ώστε εντός του 2015 να μην έχουν ελλείμματα. Ωστόσο, ειδικά για τα εφάπαξ οι μειώσεις δεν θα είναι μεγάλες καθώς στα νέα ποσά θα συνυπολογίζεται η ρήτρα αξιόμαχου που θα βάζει στην ουσία φρένο στις μεγάλες μειώσεις!

Στην πρόταση του υπουργείου Αμυνας η ρήτρα αξιόμαχου υπολογίζεται με έναν ειδικό συντελεστή βάσει του οποίου τα χορηγούμενα εφάπαξ θα μειώνονται σταδιακά κάθε χρόνο σε ποσοστά της τάξης 1% ως 3%.

Για παράδειγμα, όσοι αποχωρήσουν εντός του 2015 θα λάβουν εφάπαξ με μείωση 1%-3%, όσοι αποχωρήσουν το 2016 θα έχουν επιπλέον μείωση 1% ως 3% κ.ο.κ. Ετσι, για έναν αξιωματικό του Στρατού Ξηράς που αποστρατεύεται με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη το εφάπαξ από την 1η/1/2015 θα διαμορφωθεί από τα 64.831 ευρώ στα 64.182 ευρώ, αν μετά τη ρήτρα αξιόμαχου η μείωση περιοριστεί στο 1% και στα 62.886 ευρώ, αν προκύψει μείωση 3%.

Ωστόσο, και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.», τα καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας που πήραν στα χέρια τους και εξετάζουν την πρόταση για τη ρήτρα αξιόμαχου, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν μπορεί να εφαρμοστεί και αυτό γιατί με τόσο μικρές μειώσεις δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τηρηθεί η βασική πρόβλεψη του νόμου που είναι ο μηδενισμός των ελλειμμάτων.

Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε να περάσει η πρόταση είναι να προβλεφθεί ταυτόχρονα και πλαφόν στον αριθμό των εφάπαξ που θα εκδίδουν ετησίως τα Ταμεία των ενστόλων, διαφορετικά, αν δηλαδή ικανοποιούνται όλες οι αιτήσεις όσων αποστρατεύονται, η πρόταση θα πρέπει να τροποποιηθεί και οι μειώσεις να είναι μεγαλύτερες.

Η τελική απόφαση πάντως για τον υπολογισμό των νέων εφάπαξ δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τον Μάρτιο αφενός λόγω των εκλογών και αφετέρου επειδή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί αν προηγουμένως τα Ταμεία δεν έχουν κλείσει τη χρήση του 2014, με τα πλήρη απολογιστικά στοιχεία εσόδων και εξόδων που θα βγάλουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2015.

Αξιολόγηση