Νομοθετείται «γρηγορόσημο» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - Ποιοι θα το πληρώνουν και πότε 

Νομοθετείται «γρηγορόσημο» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - Ποιοι θα το πληρώνουν και πότε 

Βιάζεσαι να ολοκληρώσεις μια πώληση ακινήτου ή μια γονική παροχή; Σε καθυστερεί ο δήμος γιατί δεν σου δίνει το πιστοποιητικό ΤΑΠ; Το υπουργείο Εσωτερικών βρήκε τη… λύση και προχωρεί στην νομοθέτησή της με διάταξη που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή.

Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήμους να παραδίδουν άμεσα ένα χαρτί που κανονικά θα έπρεπε να εκδίδεται με το πάτημα ενός κουμπιού και να αποστέλλεται κατευθείαν στους συμβολαιογράφους αποφασίστηκε να κατατεθεί μια διάταξη στη Βουλή η οποία θα νομιμοποιεί το «γρηγορόσημο». Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, για να κάνει γρήγορα τη δουλειά του, ο πωλητής θα μπορεί να καταβάλλει μια εγγύηση για να παίρνει το πιστοποιητικό ΤΑΠ η οποία μόνο μικρή δεν θα είναι. Πληρώνοντας τα λεφτά –τα οποία μάλιστα θα τα εισπράττει ο συμβολαιογράφος για να τα αποδώσει στον δήμο- το συμβόλαιο θα προχωράει και η εκκαθάριση θα γίνεται ύστερα από… τρεις μήνες. Αν αποδειχθεί ότι ο πωλητής δεν χρωστάει λεφτά, τότε τα χρήματα θα επιστρέφονται. Και ποιο θα είναι το ύψος αυτού του γρηγορόσημου;

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 0,3% επί της αξίας του ακινήτου. Είναι δηλαδή 30 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ αξίας ακινήτου. Ή πιο απλά, αν κάποιος θέλει να πουλήσει σπίτι 100.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλλει 300 ευρώ για να τα πάρει πίσω ύστερα από τρεις μήνες αν φυσικά διαπιστωθεί ότι δεν χρωστάει στους δήμους. Στα 200.000 ευρώ, το κόστος είναι 600 ευρώ κ.ο.κ.

Η διάταξη αναφέρει τα εξής: Σε περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας των πάσης φύσεως ακινήτων για οποιαδήποτε αιτία και προ της υπογραφής του συμβολαίου, απαιτείται βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας άλλως η συμβολαιογραφική πράξη είναι άκυρη και δεν επάγεται οποιαδήποτε έννομη συνέπεια. Η βεβαίωση αναζητείται αυτεπάγγελτα από τον συμβολαιογράφο ή προσκομίζεται από τον πωλητή, εκδίδεται εντός τριών ημερών με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και ισχύει για ένα έτος από την έκδοσή της. Η βεβαίωση που χορηγεί ο δήμος, δίνεται να είναι και ψηφιακή και να χρησιμοποιείται και για την ηλεκτρονική μεταβίβαση του ακινήτου.

Εναλλακτικά, αν το επιθυμεί ο μεταβιβάζων ή σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία έκδοσης της βεβαίωσης εντός τριών ημερών για οποιονδήποτε λόγο, ο μεταβιβάζων έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει στον συμβολαιογράφο κατά τον χρόνο σύναψης του συμβολαίου, ως εγγύηση μέχρι την εκκαθάριση της οφειλής ποσό που αντιστοιχεί στο 0,3% επί της αξίας πώλησης του ακινήτου. Το ποσό αυτό αποδίδεται από τον συμβολαιογράφο μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής στον δήμο για λογαριασμό του αγοραστή.

Εναλλακτικά, αν το επιθυμεί ο αγοραστής, έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει στον συμβολαιογράφο εκείνος κατά το χρόνο σύναψης του συμβολαίου ως εγγύηση το 0,3% της αξίας του συμβολαίου. Σε κάθε περίπτωση, εντός προθεσμίας τριών μηνών από την κατάθεση της εγγύησης, η ταμειακή υπηρεσία του δήμου προβαίνει σε εκκαθάριση της οφειλής του τέλους ακίνητης περιουσίας και είτε βεβαιώνει και εισπράττει το υπόλοιπο της οφειλής είτε επιστρέφει στον πωλητή (ή τον αγοραστή ανάλογα με το ποιος την πλήρωσε) την εγγύηση. Σε περίπτωση οφειλής, ο πωλητής ή ο αγοραστής, υποχρεούται να εξοφλήσει το υπόλοιπο ποσό είτε εφάπαξ εντός τριάντα ημερών, είτε σε έξι ισόποσες δόσεις (μηνιαίες) με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 50 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ