Η χρυσή βίζα, τα ακίνητα και το ξέπλυμα

Ξεκίνησε ο έλεγχος όλων των συμβολαίων αγοραπωλησίας αλλοδαπών άνω των 250.000 ευρώ για εντοπισμό τυχόν κυκλωμάτων Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

Η χρυσή βίζα, τα ακίνητα και το ξέπλυμα

Από τον έλεγχο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες περνούν όλα τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων από αλλοδάπους της τελευταίας τριετίας, φυσικά πρόσωπα αλλά και εταιρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμβολαιογράφοι έχουν ήδη αρχίσει να συλλέγουν τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν από την Αρχή προ περίπου πέντε μηνών για τις αγοραπωλησίες ακινήτων από αλλοδαπούς από το 2015 και μέχρι σήμερα και πρόκειται να τα αποστέλλουν κάθε εξάμηνο.

Οι συμβολαιογράφοι έχουν κληθεί να παραδώσουν κατάλογο που θα περιλαμβάνει τα επίμαχα συμβόλαια αναφέροντας τον αριθμό και την ημερομηνία καθενός εξ αυτών, τα ονόματα των συμβαλλομένων, των δικηγόρων, των μεσιτών που ενεπλάκησαν στη σύμβαση, καθώς και την αξία του πωληθέντος ακινήτου. Η διαδικασία ωστόσο άργησε να αρχίσει καθώς έπρεπε να διευκρινιστούν θέματα που αφορούσαν κυρίως τη προστασία των προσωπικών δεδομένων ανάμεσα στους συμβολαιογράφους και την Αρχή γι αυτό υπήρξαν και συναντήσεις εργασίας στις αρχές του περασμένου Καλοκαιριού.

Σκοπός των ερευνών της Αρχής είναι να διακριβωθεί εάν μέσω των αγοραπωλησιών ακινήτων από αλλοδαπούς οι οποίες έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας παράνομος μηχανισμός ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Κυρίως το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ τα οποία οδηγούν αυτομάτως στη χορήγηση βίζας. Μάλιστα έχει καταγγελθεί πως πολλές φορές η αγορά ενός ακινήτου ανέρχεται σε πολύ μικρότερο ποσό αλλά το συμβόλαιο αναφέρει τιμή 250.000 ευρώ, προκειμένου να πιαστεί το όριο και να παραχωρηθεί «χρυσή βίζα».

«Υπάρχουν ακίνητα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πωλούνταν στη τιμή αυτή (σς 250.000 ευρώ και άνω), σε κακή κατάσταση, τα οποία ωστόσο αγοράζονται από αλλοδαπούς εν ριπή οφθαλμού, κυρίως Κινέζους. Μας προκαλεί κι εμάς πολλές φορές εντύπωση με πόση ευκολία οι αλλοδαποί προχωρούν στις αγορές ακινήτων κυρίως σε περιοχές του Κέντρου της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια» επισημαίνουν πηγές των συμβολαιογράφων. Εκτός από τους Κινέζους, ενδιαφέρον εκδηλώνουν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πολλοί Τούρκοι και Ρώσοι.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Βέβαια είχε προηγηθεί και η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύνδεση των αγορών ακινήτων με ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Με γραπτή απάντησή της στις 23 Φεβρουαρίου 2018, προς τον Ιταλό Σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Enrico Gasbarra, η Τσέχα Επίτροπος Vera Jourova, έκανε λόγο για νέα δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος, την οποία μάλιστα χαρακτήριζε «πολύ σημαντική» και ανέφερε πως η Κομισιόν έχει ήδη εντοπίσει ότι υπάρχει εκτεταμένη και επαναλαμβανόμενη χρήση του τομέα των ακινήτων από οργανώσεις οργανωμένου εγκλήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Τα τελευταία 24ώρα πάντως τις υποψίες πως κάτι ύποπτο συμβαίνει με αυτές τις αγοραπωλησίες ήρθε να επιβεβαίωσει η είδηση πως ο μέχρι πριν λίγα 24ώρα αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου (σσ παραιτήθηκε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου) μαζί με τρία στελέχη ελληνικής τράπεζας εμπλέκεται σε υπόθεση παράνομης εξαγωγής συναλλάγματος από την Κίνα. Οι κινεζικές Αρχές έχουν αρχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς ο κ. Παπαευαγγέλου επένδυε σε ακίνητα, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσε στους Κινέζους με χρήση πιστωτικών καρτών που εξέδιδε η ελληνική τράπεζα. Ετσι όμως παραβιάζονταν τα capital controls της Κίνας, με αποτέλεσμα να παρέμβουν οι κινεζικές Αρχές.

Πλέον, στο «στόχαστρο» έχουν μπει και εταιρίες οι οποίες φέρονται να συστήνονται μόνο για την αγορά ενός ακινήτου και στη συνέχεια αφού το μεταπωλήσουν σε Κινέζους καταθέτουν αίτηση χρεοκοπίας.

Σημειώνεται ότι η παροχή δυνατότητας χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ προβλέφθηκε στον Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης όπου περιλαμβάνει διατάξεις που διευκολύνουν την παραμονή επενδυτών τρίτων χωρών, των οποίων οι επενδύσεις έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικές επενδύσεις.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ