«Φωτιά» τα ενοίκια: Πώς κυμαίνονται οι τιμές σε όλη την Ελλάδα

«Φωτιά» τα ενοίκια: Πώς κυμαίνονται οι τιμές σε όλη την Ελλάδα

Αύξηση 8,4% σε ολόκληρη την επικράτεια σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα εμφανίζουν την τρέχουσα χρονική περίοδο οι τιμές των ενοικίων, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα ενοικιάσεων του κτηματομεσιτικού δικτύου RE/MAX Ελλάδας, κατά την οποία η κτηματαγορά έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 8,4%. Αναλυτικότερα, στην Αττική αυξήθηκαν κατά 6,9%, στη Θεσσαλονίκη κατά 14,4% και στην περιφέρεια κατά 7,1% (με μεγάλες όμως διαφορές από πόλη σε πόλη). Σημαντική διαπίστωση είναι πως δεν σημειώθηκαν πουθενά μειώσεις τιμών σε πόλεις ως σύνολα. Ειδικότερα, αύξηση τιμών κατά 15% παρατηρήθηκε στην Πάτρα και στον Βόλο, ακολουθούμενες από την Σπάρτη κατά 14% ενώ στην Αλεξανδρούπολη υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση 17%. Μικρότερη άνοδος 2-7% σημειώθηκε σε πόλεις όπως Καβάλα, Καρδίτσα, Ξάνθη, Λαμία και Κόρινθο ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι τιμές μόνο στην Λάρισα και στα Ιωάννινα σε σχέση με το 2017.

Αναλυτικότερα, στην Αττική, πτώση παρατηρήθηκε μόνο στις περιοχές της Νέας Ερυθραίας (-9%) και στην Εκάλη (-8,5%). Στα βόρεια προάστια όμως η συνολική εικόνα ήταν θετική με την αύξηση να αγγίζει το 6,7% και σε περιοχές όπως είναι το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και η Φιλοθέη να είναι άνω του 14%.

Στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές σε αρκετές περιπτώσεις σημείωσαν ανοδική πορεία, όπως στα Εξάρχεια και το Κουκάκι όπου παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση 34% και 35% αντίστοιχα καθώς και στο Κολωνάκι 23%, στον Νέο Κόσμο 19% και στην Νεάπολη 20%. Συνολικά, η αύξηση που παρατηρήθηκε στα ενοίκια του κέντρου της Αθήνας ήταν 20% σε σχέση με πέρυσι.

Ακολούθως, ανοδικά κινήθηκαν και τα νότια προάστια κατά 4,7%, με την μεγαλύτερη αύξηση 11,9% να καταγράφεται στην περιοχή της Γλυφάδας, ακολουθούμενη από την Καλλιθέα με 9,1%. Στις υπόλοιπες περιοχές (Άλιμος, Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη) η άνοδος ήταν περίπου 4% - 5,5%.

Στα δυτικά προάστια, οι τιμές ήταν αμετάβλητες στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας όπου το πρόσημο ήταν θετικό της τάξεως του 29%.

Στην περιοχή του Πειραιά και τις λοιπές όμορες περιοχές, οι τιμές κατά μέσο όρο ήταν αμετάβλητες, με θετική εξαίρεση την Καστέλα όπου καταγράφηκε αύξηση 14,8%, την Φρεαττύδα 10% και την Πειραϊκή 8,3%.

Στις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, οι τιμές παρουσίασαν αύξηση 14,4% κατά μέσο όρο, με μεγάλες διακυμάνσεις όμως από περιοχή σε περιοχή. Στις περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 10%, με εξαίρεση όμως τις περιοχές της Τούμπας, της Χαριλάου και της Άνω Πόλης όπου καταγράφηκαν αυξήσεις 13% ως 21%. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη οι τιμές ανέβηκαν 20% κατά μέσο όρο και πάλι όμως με έντονες αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή. Χαρακτηριστικά στην περιοχή της Κηφισιάς καταγράφηκε αύξηση 20%, στο Πανόραμα 13% ενώ στο Καραμπουρνάκι 3%.

Τέλος, στη Δυτική Θεσσαλονίκη η αύξηση που σημειώθηκε ήταν μεγέθους 8% κατά μέσο όρο για το σύνολο της περιοχής, με εξαίρεση την περιοχή του Ωραιοκάστρου όπου τα ενοίκια μειώθηκαν κατά -3% και της Πολίχνης όπου παρέμειναν αμετάβλητα. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις περιοχές του Εύοσμου, του Κορδελιού, της Ηλιούπολης και των Αμπελοκήπων με ποσοστά άνω του 11%, ενώ στις περιοχές της Νεάπολης, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας το ποσοστό κυμάνθηκε στο 8-9%.

Τι είδους ακίνητα ψάχνουν οι ενοικιαστές

Από το πλήθος των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από το σύνολο των γραφείων της RE/MAX πανελλαδικά, προέκυψε ότι το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, όμως σε γενικές γραμμές στις περισσότερες περιοχές της χώρας προτιμώνται τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα αλλά ανακαινισμένα.

Σε κάποιες περιοχές της Αττικής, όπως π.χ. Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο προτιμώνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70-90 τ.μ., κάτω των 20 ετών, με ενοίκια 400 - 600 ευρώ. Σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στο κέντρο, προτιμώνται διαμερίσματα 1-2 δωματίων, ανακαινισμένα ασχέτως ηλικίας, εμβαδού 50-100 τ.μ., με ενοίκιο περίπου 350-500 ευρώ. Στις πιο οικονομικές περιοχές, όπως π.χ. Κορυδαλλός και Νίκαια, προτιμώνται επίσης τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, σε τιμές κάτω από 400 ευρώ. Τέλος, σε περιοχές όπως στην Κηφισιά εξακολουθούν να ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες αλλά πλέον υπάρχει και αναζήτηση διαμερισμάτων 100-120τ.μ., 15ετίας με ενοίκιο ως 800 ευρώ.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται τα διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, σε καλή κατάσταση με έτος κατασκευής μετά το 1990 ή ανακαινισμένα ανεξαρτήτου ηλικίας, 40-50τ.μ., σε τιμές 250-400 ευρώ. Στις ίδιες επίσης περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, 70-90τ.μ., στα 350-500 ευρώ ενοίκιο. Στις βόρειες και δυτικές συνοικίες (από Συκιές έως Κορδελιό) το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70 - 90 τ.μ., ηλικίας έως 20ετών με το ενοίκιο να ανέρχεται στα 280 - 350 ευρώ. Στο Πανόραμα προτιμώνται οι μεζονέτες, με εμβαδόν περίπου 140-180τ.μ., 15ετίας, στα 600-800 ευρώ. Στις ανατολικές συνοικίες ζητούνται κυρίως διαμερίσματα των 2 δωματίων ηλικίας ως 20 ετών σε καλή κατάσταση ή παλιότερα αλλά ανακαινισμένα σε τιμές 350-450 ευρώ.

Στις περιφερειακές μεγάλες πόλεις της ελληνικής επικράτειας, όπως είναι ο Βόλος, η Λάρισα, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη καθώς και σε μικρότερες όπως είναι η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Λαμία, οι ενοικιαστές αναζητούν κυρίως διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, 40-50 τ.μ., ηλικίας κάτω των 20 ετών σε τιμές από 200 έως 350 ευρώ καθώς και 2 υπνοδωματίων, 70-100τ.μ., κάτω των 20 ετών ή παλιότερα αλλά ανακαινισμένα, σε τιμές 300 έως 450 ευρώ. Σε άλλες πόλεις της περιφέρειας (Καρδίτσα, Κόρινθος, Σπάρτη, Καστοριά) η προτίμηση στρέφεται κυρίως σε διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70 - 100 τ.μ., ηλικίας έως 20ετών με τιμές ενοικίων 300 έως 350 ευρώ.

Ποια χαρακτηριστικά επικρατούν στις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών

Τα χαρακτηριστικά εκείνα που κυριαρχούν στις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών και προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση, σχετίζονται αφενός με την οικονομία και τη συντήρησή του και αφετέρου με παροχές που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αναλυτικότερα, τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά είναι:

  • Η αυτόνομη θέρμανση (προτιμάται το φυσικό αέριο),
  • Η καλή κατάσταση του ακινήτου και αν είναι παλιό αν έχει ανακαινισθεί και πόσο πρόσφατα
  • Η ύπαρξη θέσης στάθμευσης

Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με την οικονομία, το «ευ ζην» και την άνεση στην καθημερινότητα των ενοικιαστών είναι:

  • Η κατάσταση των κουφωμάτων
  • Η ύπαρξη ασανσέρ
  • Το επίπεδο του ορόφου που σχετίζεται με την ασφάλεια και την ύπαρξη θέας

Αύξηση της ζήτησης για ενοίκια

Σε σχέση με την περσινή χρονιά, η ζήτηση για ενοικίαση αυξήθηκε αρκετά σχεδόν σε όλες τις πόλεις, ενώ σε ελάχιστες παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Η προτίμηση των ενοικιαστών στράφηκε περισσότερο σε σπίτια νεότερης και μέσης ηλικίας (έως 10-20 ετών) ενώ δεν υπήρξε αλλαγή ως προς τις προτιμήσεις σε μεγαλύτερα ή μικρότερα σπίτια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ