Απανωτά φοροσόκ στα ακίνητα

Σε ένα εξάμηνο ξυπνάει το τέρας των νέων αντικειμενικών αξιών- Δεύτερος γύρος «αφαίμαξης» το πρώτο εξάμηνο του 2019

Απανωτά  φοροσόκ  στα ακίνητα

Την πρωτιά της Γαλλίας στη φορολόγηση των ακινήτων, φαίνεται ότι έχει βάλει στο μάτι η κυβέρνηση, ξεδιπλώνοντας το σχεδιασμό, που προβλέπει τη σταδιακή επιβάρυνση των «μικρών» και «μεσαίων» περιοχών, προκειμένου να μη ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων.

Με βάση τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ανέρχεται στο απίστευτο 2,8% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η χώρα μας να υπολείπεται μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου (3,1% ΑΕΠ) και της Γαλλίας (3,3% ΑΕΠ), όπου βέβαια η σύγκριση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι συντριπτική. Ωστόσο αυτό που προκαλεί πραγματικό σοκ είναι η σύγκριση με το τι ακριβώς ίσχυε πριν από καμιά δεκαετία, δηλαδή όταν η κτηματαγορά βρισκόταν στο ζενίθ. Το 2006 το σύνολο της φορολογίας στα ακίνητα αντιστοιχούσε σε μόλις 0,9% και το 2007 σε 0,8%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι μέσα στη δεκαετία της κρίσης, οι φόροι στα ακίνητα αυξήθηκαν ως και 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, καθιστώντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων σε όλη την Ευρώπη!

Θα μπορούσε κάποιος καλόπιστος να υποστηρίξει ότι λόγω του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος και του όγκου της προσαρμογής που έπρεπε να γίνει, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη η φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Ωστόσο, μια προσεκτική ματιά στα συγκριτικά στοιχεία θα φανερώσει ότι π.χ. στην Πορτογαλία αυξήθηκε κατά μόλις 0,2% μένοντας έτσι στα χαμηλά επίπεδα του 0,8% του ΑΕΠ, στην Ιρλανδία έμεινε αμετάβλητη και στην Κύπρο μειώθηκε κατά 0,4%!

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, εστιάζοντας στις επιπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο αποκρύπτει επιμελώς τη φοροκαταιγίδα που έρχεται σε δύο φάσεις, βάζοντας μπουρλότο στα αχνά σημάδια ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση πέτυχε να κρύψει κάτω από το χαλί τον τεράστιο όγκο των φοροεπιβαρύνσεων στα ακίνητα, με την ανοχή των δανειστών. Το βασικό της επιχείρημα στην παρούσα φάση είναι ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν φέρνουν αυξήσεις ή εν πάση περιπτώσει προκαλούν ελάχιστες αυξήσεις σε περιοχές που ως τώρα είχαν χαμηλές Τιμές Ζώνης. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι μόλις 210.000 υπόχρεοι θα επιβαρυνθούν με περισσότερα από 50 ευρώ, «φωτογραφίζοντας» τις προνομιούχες περιοχές. Ωστόσο, επιμελώς αποκρύπτει τη συνέχεια.

ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ

Μόλις συμπληρωθεί το επόμενο εξάμηνο, οι αποκαλούμενες «μεσαίες» θα υποστούν εξοντωτικές αυξήσεις σε όλους τους υπόλοιπους φόρους και τέλη, που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες. Κι αυτό γιατί ενώ ο ΕΝΦΙΑ μένει ανεπηρέαστος αν η αύξηση της Τιμής Ζώνης δεν οδηγεί σε υψηλότερο κλιμάκιο, για όλους τους υπόλοιπους φόρους που σχετίζονται με μεταβίβαση ή κατοχή ακίνητης περιουσίας και η παραμικρή αύξηση οδηγεί σε επιβαρύνσεις. Ποιες περιοχές ετοιμάζονται για φοροσόκ;

  • Άγιος Δημήτριος
  • Άλιμος
  • Μαρούσι
  • Αργυρούπολη
  • Βριλήσσια
  • Γλυφάδα
  • Δάφνη
  • Ελληνικό
  • Εκάλη
  • Νέα Ερυθραία
  • Υμηττός
  • Φιλοθέη
  • Βουλιαγμένη
  • Παλλήνη
  • Σαρωνίδα

Πρόκειται για «μεσαίες» περιοχές, που οι κατώτερες Τιμές Ζώνης αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 100 ευρώ ανά τ.μ. κι αυτό ισοδυναμεί με αύξηση φόρου σε όλες τις μεταβιβάσεις. Κι επειδή πρόκειται για περιοχές, που παρατηρείται κάποια κινητικότητα νέων συμβολαίων, γίνεται αντιληπτό τι ζημιά μπορούν να προκαλέσουν οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες ήρθαν κόντρα στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που έδειξαν περαιτέρω μείωση εμπορικών τιμών. Για παράδειγμα, για ένα ακίνητο 100 τ.μ. στην Αργυρούπολη, ο φόρος μεταβίβασης 3% θα υπολογιστεί τον Ιανουάριο σε Τιμή Ζώνης 130.000 ευρώ αντί 110.000 ευρώ κι αυτό συνεπάγεται επιβάρυνση 600 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι λοιπές επιβαρύνσεις από συμβολαιογραφικά, υποθηκοφυλακεία κ.λ.π. Αν είναι νεόδμητο, άρα εφαρμοστεί ΦΠΑ 24%, τότε η επιβάρυνση εκτινάσσεται στις 4.800 ευρώ!

Πριν προλάβουν να συνέλθουν από αυτό το πρώτο σοκ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων- αυτή τη φορά σε όλη την Επικράτεια- θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δεύτερο σοκ: τη νέα αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης, η οποία θα γίνει από την ειδική Ομάδα που έφερε το πολυνομοσχέδιο, με ένα σύστημα αυτοματοποιημένο, που η κυβέρνηση κατάφερε να το «σπρώξει» την επόμενη χρονιά. Κι επειδή αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων, με «κόφτες» και «φίλτρα», το φοροσόκ θα είναι ισχυρό ακόμα και σε «λαϊκές» περιοχές. Το… κερασάκι στην τούρτα και η χαριστική βολή στα όποια επενδυτικά σχέδια στην κτηματαγορά, θα είναι ο Φόρος Υπεραξίας, που «ξεπαγώνει» την Πρωτοχρονιά του 2019. Η κυβέρνηση, ενώ φρόντισε να τον ψηφίσει σε μια αρνητική συγκυρία για την κτηματαγορά, περιορίστηκε στη συνέχεια να τον «παγώσει», χωρίς να τολμήσει τελικά να τον καταργήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ