«Τρίπλα» με τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων

Από την 1/1/2019 θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες για όλους τους φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα – Μόνη εξαίρεση ο ΕΝΦΙΑ – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

«Τρίπλα» με τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων

 

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ισχύσουν μόνο για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ και όχι για τους υπόλοιπους φόρους ακινήτων. Σε αυτή τη… διευκρίνιση προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών κάτι που αν επιβεβαιωθεί σημαίνει ότι όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, του κόστους μεταβίβασης (συμβολαιογραφικά κλπ) αλλά και των φόρων γονικών παροχών, δωρεών κλπ, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από την 1/1/2019.

Αυτό –εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών και με βάση την τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή- συμβαίνει για πρώτη φορά από τη θέσπιση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών. Πρακτικά, οι ιδιοκτήτες που θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι επίκειται αύξηση στην περιοχή τους, θα πρέπει να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα περιουσιακά τους προκειμένου να προλάβουν τις νέες επιβαρύνσεις ενώ –αντίθετα- όσοι γνωρίζουν ότι επίκειται μείωση, θα πρέπει να «παγώσουν» τη μεταβίβαση μέχρι να αλλάξει ο χρόνος.

Το επόμενο βήμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, είναι να εντοπίσουν τη μεταβολή στην περιοχή όπου βρίσκεται το ή τα ακίνητά τους προκειμένου να διαπιστώσουν αν κατατάσσονται στους κερδισμένους ή στους χαμένους των αλλαγών. Με το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών σε ότι αφορά στους φόρους μεταβίβασης αλλά και στις υπόλοιπες επιβαρύνσεις που συνδέονται με τα ακίνητα, η συζήτηση επικεντρώνεται αναγκαστικά στον ΕΝΦΙΑ. Προς το παρόν, εικόνα υπάρχει μόνο από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών:

Έτσι:

  1. 961 ιδιοκτήτες θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις άνω των 200 ευρώ έκαστος
  2. Για 160.000 ιδιοκτήτες, οι επιβαρύνσεις θα κυμαίνονται από 50 έως 200 ευρώ
  3. Περίπου 737.709 ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με ποσά έως και 50 ευρώ (σ.σ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έβγαλε μέση επιβάρυνση 12 ευρώ). Το αρχικό σχέδιο που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση προέβλεπε πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις. Γι’ αυτό, προχώρησε και η «διόρθωση» των κλιμακίων (από τα 500 στα 550 ευρώ και από τα 1000 στα 1050 ευρώ) ώστε να μην υπάρξει μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών που θα επιβαρυνθούν ακόμη και με 80 λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
  4. Για 3.995.181 ιδιοκτήτες δεν υπάρχει καμία μεταβολή ενώ
  5. Μείωση του ΕΝΦΙΑ υπάρχει για 1.470.962 ιδιοκτήτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ