ΕΝΦΙΑ 2018: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και οι... αδιάφοροι

Σε μια δόση η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές - Νέο πακέτο αλλαγών στα ακίνητα από το 2019

ΕΝΦΙΑ 2018: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και οι... αδιάφοροι

Ο κύβος ερρίφθη. Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα ενώ οι αναπροσαρμογές θα περάσουν σε μια δόση. Εγκαταλείπεται δηλαδή το σενάριο οι αλλαγές των αντικειμενικών αξιών να γίνουν σε δύο δόσεις ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη αύξηση (κυρίως λαϊκές συνοικίες) να πέσουν στα μαλακά. Βέβαια, οι αλλαγές για τους ιδιοκτήτες δεν θα σταματήσουν φέτος. Το 2019 θα φέρει ένταξη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο, αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, ενεργοποίηση του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα και –πιθανώς- αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έτρεξαν την άσκηση προσομοίωσης προκειμένου να υπολογίσουν το δημοσιονομικό κόστος από την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών και έβγαλαν το «πόρισμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των αυξήσεων σε χιλιάδες «λαϊκές» περιοχές, η λεγόμενη εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές δεν θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος άρα και οι αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα είναι περιορισμένες. Πιθανή θεωρείται και μια μικρή αλλαγή στο αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου (σ.σ σήμερα είναι στις 200.000 ευρώ) ώστε να μην διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα πληρώσουν όχι μόνο ΕΝΦΙΑ αλλά και συμπληρωματικό φόρο.

Χθες στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε στους βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας τις επιπτώσεις από την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών. Όπως είπε:

  1. Για το 68% των ιδιοκτητών, δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στο εκκαθαριστικό
  2. Για το 15%, δηλαδή για περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες, θα υπάρξει αύξηση. Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η αύξηση αυτή θα είναι της τάξεως των 20 ευρώ. Μένει να φανεί από την τελική εκκαθάριση ενώ ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικούς πίνακες μόλις αναρτηθούν στο ΦΕΚ οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
  3. Για το 18% των ιδιοκτητών, θα υπάρξουν και μειώσεις επιβαρύνσεων.

Υποψήφιοι να πληρώσουν περισσότερα είναι όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές που γνωρίζουν άνθηση λόγω του Airbnb, όσοι έχουν σπίτια σε τουριστικές περιοχές, ειδικά παραθαλάσσιες αλλά και όσοι έχουν ακίνητα σε λαϊκές συνοικίες στις οποίες μέχρι τώρα η τιμή ζώνης διαμορφωνόταν σε επίπεδα χαμηλότερα των 600-800 ευρώ. Με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βοιυλή θα φανεί και το αν θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ