Το colpo grosso με τις αντικειμενικές

Στον ΕΝΦΙΑ του 2019 ο πιο «τσουχτερός» λογαριασμός καθώς θα υπολογιστεί με βάση το αυτοματοποιημένο σύστημα χωρίς πολιτικές «διορθώσεις»

Το colpo grosso με τις αντικειμενικές

Σε… κοπτοραπτική υψηλού επιπέδου, επιδίδονται οι ομάδες εργασίας που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Οικονομικών, προσαρμόζοντας κατά το δοκούν τις εισηγήσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες στο πατρόν του υπ’ αριθμόν ένα πολιτικού στόχου, που δεν είναι άλλος από τα αναίμακτα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για να μη χαλάσει το πανηγύρι της εξόδου από το Μνημόνιο. Όσο για τον ΕΝΦΙΑ του 2019, θα είναι αρκούντως «τσουχτερός», αφού την επόμενη χρονιά η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα γίνει με βάση το αυτοματοποιημένο σύστημα που στήνεται τώρα, άρα χωρίς πολιτικές «διορθώσεις».

«Αυτό που θέλουμε είναι να μην αλλάξει καθόλου ο ΕΝΦΙΑ ή έστω να μην έχουμε παρά μικροαλλαγές» αναφέρουν αρμόδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι στις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν εισηγήσεις- φωτιά, η ειδική Ομάδα εργασίας προσπαθεί να κατεβάσει τον πήχη σε τέτοια επίπεδα, που να διασφαλίζουν ότι ο τελικός φόρος θα είναι ίδιος ή σχεδόν ίδιος με πέρσι. Παρά ταύτα, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να λογαριάζει χωρίς τον… ξενοδόχο, καθώς η σχετική κοπτοραπτική, δηλαδή η μεθοδολογία με την οποία επιχειρείται το «καλούπωμα» των εισηγήσεων των εκτιμητών, περνάει από το κόσκινο των ξένων τεχνοκρατών, οι οποίοι και θα πρέπει να ανάψουν το πράσινο φως για την τεχνητή συμπίεση αυτών των εισηγήσεων σε διαχειρίσιμα πολιτικά επίπεδα.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Παράγοντας κοντά στη διαδικασία του προσδιορισμού των νέων τιμών ζώνης αναφέρει, πάντως, ότι ακόμα και με αυτό το «φρενάρισμα» των εισηγήσεων, οι αυξήσεις δεν αποφευχθούν. Αν εξαιρέσει κανείς τις ακραίες εισηγήσεις ακόμα και για διπλασιασμό των ισχυουσών Τιμών σε περιοχές- φιλέτα (π.χ. στη Βουλιαγμένη), υπολογίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να περιμένουν μεσοσταθμική αύξηση 20- 25%. Στην πρώτη γραμμή των αυξήσεων βρίσκονται οι αποκαλούμενες «λαϊκές» συνοικίες, δηλαδή ως επί το πλείστον οι περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως επίσης ακριτικές περιοχές όπου οι σημερινές Τιμές Ζώνης δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ/τ.μ.

Σε δίνη αυξήσεων βρίσκονται και πολλές περιοχές στο κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Μετς, Παγκράτι, Πετράλωνα, Σύνταγμα), σε νησιά των Κυκλάδων και του Ιονίου, λόγω της έκρηξης του φαινομένου Airbnb. Όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, το φαινόμενο αυτό έχει επηρεάσει το δείκτη αξίας μισθωμάτων, ενώ έχει προκαλέσει στρεβλώσεις και στα στοιχεία μεσιτών με τις ζητούμενες τιμές, τα οποία επίσης έλαβαν υπόψιν οι εκτιμητές. Πρόκειται για περιοχές που σήμερα κινούνται στις ζώνες 1.000- 1.500 ευρώ/τμ και 1.500- 2.000 ευρώ/τμ. Ποιος είναι ο εφιάλτης για το υπουργείο Οικονομικών και φυσικά για τους εν λόγω ιδιοκτήτες; Οι έστω μικρές αυξήσεις των τιμών ζώνης, να τους «σπρώξουν» στο επόμενο κλιμάκιο του ΕΝΦΙΑ. Τι θα συμβεί σε αυτήν την περίπτωση; Αύξηση φόρου 80 ευρώ και 150 ευρώ αντιστοίχως, ανά 100 τ.μ. ακινήτου!

«Ούτε στους μικρούς θέλουμε αυξήσεις φόρου, ούτε στους μεγάλους», σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αν και παραδέχονται ότι αυξήσεις της τάξης των 10 ευρώ ανά 100 τ.μ. σε «λαϊκές» περιοχές είναι διαχειρίσιμες. Επειδή, όμως, η εντολή για αποφυγή… αιματοχυσίας είναι σαφής, ήδη έχουν εκπονηθεί σενάρια για το πώς θα εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, χωρίς να φέρουν υπέρμετρες επιβαρύνσεις ΕΝΦΙΑ αλλά και χωρίς να διακυβεύεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,7 δις ευρώ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Το βασικό σενάριο προβλέπει ένα μικρό «πείραγμα» στους συντελεστές, όπου θα παρατηρηθεί σώρευση ακινήτων λόγω αλλαγής των τιμών ζώνης. Αν και θα γίνουν δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις ως τα μέσα Ιουνίου, εκτιμάται ότι μια μικρή μείωση συντελεστών μπορεί να αντισταθμιστεί από την αύξηση του όγκου των ακινήτων που θα ανέβουν κλιμάκιο. Υπάρχει, ωστόσο και εναλλακτικό σενάριο, σαφώς πιο πολύπλοκο, που προβλέπει ότι πέρα από την αναπροσαρμογή κάποιων συντελεστών, θα μπορούσαν να προστεθούν νέα κλιμάκια στον ΕΝΦΙΑ. Έτσι για παράδειγμα, αντί να ανέβει κανείς απευθείας από το πρώτο κλιμάκιο (ως 500 ευρώ/τ.μ) που έχει συντελεστή 2 ευρώ/τ.μ., στο δεύτερο κλιμάκιο (501- 1.000 ευρώ/τ.μ.) που έχει συντελεστή 2,8 ευρώ/τ.μ., θα μπορούσε να προστεθεί ένα ενδιάμεσο κλιμάκιο με συντελεστή 2,4- 2,5 ευρώ/τ.μ. για να μετριαστούν οι επιβαρύνσεις.

Η σπουδή του υπουργείου Οικονομικών να προλάβει τις αντιδράσεις από έναν ΕΝΦΙΑ «φωτιά», περιορίζεται στη φετινή διαδικασία, καθώς αυτές οι ειδικές Ομάδες Εργασίας και η επιστράτευση εκτιμητών θα αντικατασταθούν από μια απρόσωπη ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα βγάζει αυτομάτως τιμές ζώνης. Κι αυτός ο πονοκέφαλος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την επόμενη κυβέρνηση...

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ