e-πλειστηριασμοί: Στο σφυρί σπίτια για χρέη προς το Δημόσιο

e-πλειστηριασμοί: Στο σφυρί σπίτια για χρέη προς το Δημόσιο

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα, Παρασκευή, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Για σήμερα έχει προγραμματισθεί η διενέργεια πάνω από δέκα πλειστηριασμών ακινήτων με ηλεκτρονικό τρόπο. Η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού δεν είναι πλέον η αντικειμενική αξία αλλά η εμπορική, όπως αυτή ορίζεται από εκτιμητή.

Η λίστα περιλαμβάνει ακίνητα όλων των κατηγοριών. Από κατοικίες, γραφεία, οικόπεδα, αποθήκες πάρκινγκ. Όλα τα ακίνητα ανήκουν σε επιχειρηματίες που στα χρόνια της κρίσης χρεοκόπησαν και σήμερα θα τα δουν να εκποιούνται από τον υπολογιστή των συμβολαιογράφων.

Στη λίστα των ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου που βγαίνουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό περιλαμβάνονται ένα γραφείο πρώτου ορόφου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, 95 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς στα 96.000 ευρώ, μια μεζονέτα 130 τ.μ. Πάρου και Τσακάλωφ στον Δήμο Βάρης με τρία πάρκινγκ με τιμή πρώτης προσφοράς 246.000 ευρώ, ένα οικόπεδο στα Καλύβια Αττικής 800 τ.μ. με κτίσματα 480 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 599.000 ευρώ και δύο οικόπεδα 113,49 τ.μ. και 82,90 τ.μ. του ίδιου οφειλέτη, στην περιοχή του Ψυρή, με τιμή πρώτης προσφοράς 210.000 ευρώ έκαστο.

Με δεδομένο ότι οι εμπορικές τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας είναι χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές και να μην καταλήξουν άγονοι οι πλειστηριασμοί.

Τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων διενεργούν από το γραφείο τους οι συμβολαιογράφοι που έχουν πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Θα διενεργούνται τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 2 έως τις 6 το απόγευμα.

Ο προγραμματισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει τη διενέργεια φέτος 17.000 πλειστηριασμών ακινήτων, ωστόσο θεωρείται απίθανο να πιαστεί ο συγκεκριμένος στόχος καθώς η αναγκαστική πώληση μέσω πλειστηριασμού είναι το έσχατο μέσο αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ