Οι νέες αντικειμενικές αξίες και ο... φερεντζές της κάλπης

Το «κρυφτό» της κυβέρνησης με τις νέες αντικειμενικές αξίες ενόψει εκλογών

Οι νέες αντικειμενικές αξίες και ο... φερεντζές της κάλπης

Καλέσαμε τους ειδικούς να προσδιορίσουν τις νέες τιμές ζώνης και φτιάξαμε μια επιτροπή (την είπαμε δευτεροβάθμια) για να ελέγξει το έργο τους. Τώρα συγκροτούμε και μια.... ομάδα εργασίας η οποία θα ελέγξει όλους τους προηγούμενους και θα προετοιμάσει μια εισήγηση προς τον υπουργό προκειμένου (τελικώς) να αποφασίσει αυτός για το τι θα γίνει στην κτηματαγορά προφανώς όχι μόνο με τεχνοκρατικά κριτήρια αλλά και πολιτικά. Όποιος περιμένει την «άσπρη μέρα» στην αγορά των ακινήτων, καλό είναι να οπλιστεί με πολύ υπομονή διότι αυτή η μέρα... αργεί.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή –και ενώ με βάση το τεχνικό αναθεωρημένο μνημόνιο που δεσμεύει την ελληνική πλευρά οι αντικειμενικές αξίες θα έπρεπε να είναι έτοιμες από το τέλος Μαρτίου- η γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ανακοίνωσε ότι συγκροτεί μια ακόμη ομάδα εργασίας «για τη μελέτη θεμάτων σχετικά με τον προσδιορισμό των τιμών εκκίνησης του άρθρου 41 του ν 1249/1982». Αυτή η ομάδα εργασίας θα αναλάβει:

  1. Να προσδιορίσει τη «βέλτιστη εκτίμηση αναφορικά με τις εκτιμήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών οι οποίες έχουν υποβληθεί στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα της ΓΓΠΣ»
  2. Να διατυπώσει την τελική εισήγηση τιμών ζωνών προς την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας για τις τιμές που δεν θα παραπεμφθούν στην Τριμελή Δευτεροβάθμια Επιτροπή
  3. Να προσδιορίσει τον τρόπο επιλογής των τιμών εκκίνησης οι οποίες λόγω αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους θα παραπεμφθούν στην τριμελή δευτεροβάθμια επιτροπή και
  4. Να προσδιορίσει τη μεθοδολογία βάσει της οποίας θα καταλήξει η δευτεροβάθμια επιτροπή στην τελική εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών.

Πίσω από όλη αυτή τη... θεωρία κρύβεται ένα παιχνίδι καθυστέρησης σχετικά με την ημερομηνία ανακοίνωσης των νέων αντικειμενικών αξιών. Επισήμως, η υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προχωρήσει μέσα στον μήνα στη δημόσιευση των αξιών για τις οποίες δεν έχουν καταγραφεί στις εκτιμήσεις των εκτιμητών (σ.σ ανά ζώνη ζητήθηκαν εκτιμήσεις από έως και τέσσερις διαφορετικούς εκτιμητές) ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές προφανώς θα περιμένουμε το πόρισμα της Ειδικής Ομάδας και προφανώς της κυβέρνησης. Πότε θα γίνουν όλα αυτά; η νέα ομάδα εργασίας δεν δεσμεύεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: «η διάρκεια της ορίζεται μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της» αναφέρει η σχετική απόφαση. Είναι πλέον προφανές ότι η ελληνική πλευρά παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων για να πάει τις νέες αντικειμενικές αξίες όσο το δυνατόν πιο πίσω και τελικώς να πείσει τους δανειστές ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί φέτος το μνημονιακό προαπαιτούμενο για υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Πρακτικά, η σταδιακή ανακοίνωση των αντικειμενικών αξιών δεν έχει κανένα νόημα. Ούτε οι νέες αξίες μπορούν να ενεργοποιηθούν με δόσεις ούτε ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να υπολογιστεί αν δεν υπάρχει πλήρης και οριστική εικόνα για όλη τη χώρα. Το επικρατέστερο σενάριο είναι πλέον ότι για να υπάρχει οριστική εικόνα με τις νέες αξίες θα φτάσουμε στον Ιούνιο κάτι που σημαίνει ότι η ψήφιση των νέων συντελεστών του ΕΝΦΙΑ (αν δεν πειστούν οι δανειστές να αφήσουν αμετάβλητη την κατάσταση για φέτος) θα γίνει Ιούνιο και η αποστολή των εκκαθαριστικών όχι νωίτερα από τον Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ