Σε ποια τιμή θα βγάζει το Δημόσιο τα ακίνητα στο σφυρί

Ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» με απόφαση Τσακαλώτου – Ιδιώτες εκτιμητές θα καθορίζουν την τιμή πρώτης προσφοράς

Σε ποια τιμή θα βγάζει το Δημόσιο τα ακίνητα στο σφυρί

«Αλλού λαλούν οι κόκκορες και αλλού γεννούν οι κότες». Ενώ το κυρίαρχο θέμα στην επικαιρότητα είναι το αν προστατεύεται η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς του δημοσίου (που δεν προστατεύεται), ο υπουργός Οικονομικών πέρασε την απόφαση που ορίζει οριστικά και αμετάκλητα έναν «ιδώτη εκτιμητή», φυσικό ως νομικό πρόσωπο, ως τον υπεύθυνο να καθορίσει την τιμή πρώτης προσφοράς σε έναν πλειστηριασμό. Είναι προφανές ότι ο εκτιμητής θα ορίσει τιμή πολύ χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία. Άρα, αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο που υπήρχε μέχρι τώρα για να ολοκληρωθεί ένας πλειστηριασμός του δημοσίου.

 

Ο νόμος –μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν και τον περασμένο Αύγουστο αλλά και αυτή την εβδομάδα με τον «πολυνόμο», ορίζει σαφώς ότι και οι πλειστηριασμοί του δημοσίου θα πρέπει να γίνονται στην εμπορική αξία. Αυτό που έλειπε μέχρι τώρα, ήταν η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για να καθορίσει το ποιος θα ορίζει την αντικειμενική αξία. Έγινε και αυτό με την απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ. Όπως αναφέρεται:

  • Αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος, για το σκοπό αυτό, δύναται κατά την κρίση του να υποβάλλει αίτημα στον προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας, για το διορισμό πιστοποιημένου εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στη Διεύθυνση Οικονομικού Συντονισμού και Μακροοικονομικών Προβλέψεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του ιδίου Υπουργείου.
  • Σε περίπτωση που η συνολική βασική οφειλή για την οποία επιβάλλεται η κατάσχεση υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ, η τήρηση της ανωτέρω διαδικασίας (δηλαδή του ορισμού εκτιμητή) είναι υποχρεωτική.
  • Για προγράμματα πλειστηριασμών που θα εκδοθούν επί κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί πριν ή μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας (18/01/2018), η εμπορική αξία του ακινήτου που εκπλειστηριάζεται προσδιορίζεται υποχρεωτικά και ανεξαρτήτως ορίου οφειλής από πιστοποιημένο εκτιμητή, μετά από διορισμό του από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας. Σε περίπτωση όμως που έχει διοριστεί πιστοποιημένος εκτιμητής για τον προσδιορισμό της αξίας ακινήτου που εκπλειστηριάζεται, δεν απαιτείται εκ νέου διορισμός του για την έκδοση του προγράμματος πλειστηριασμού.

Ο πιστοποιημένος εκτιμητής οφείλει, εντός προθεσμίας δέκα ημερών από την επομένη του διορισμού του από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας να συντάξει εγγράφως και να παραδώσει την εκτίμησή του στον δικαστικό επιμελητή ή στον προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ή διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, δεσμευόμενος παράλληλα για την πιστή τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας

Καθορισμός αμοιβής του πιστοποιημένου εκτιμητή και τρόπος πληρωμής


  1. Για την ενέργεια αναγκαστικής κατάσχεσης ή πλειστηριασμού ακινήτων υπέρ του Δημοσίου, η αμοιβή του πιστοποιημένου εκτιμητή ορίζεται ως ακολούθως:
    Α. Για κάθε εκτίμηση κτίσματος μετά του αναλογούντος σε αυτό γηπέδου, ορίζεται πάγια αμοιβή στο ποσό των εκατό ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ (100,00 €+ ΦΠΑ). Για κτίσματα επιφανείας μεγαλύτερης των διακοσίων (200) τετραγωνικών μέτρων η ανωτέρω αμοιβή προσαυξάνεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) για κάθε εκατό τετραγωνικά μέτρα και όχι πέραν των διακοσίων ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ (200,00 €+ ΦΠΑ).Η αμοιβή των προηγούμενων εδαφίων δεν προσαυξάνεται για την επιφάνεια του γηπέδου επί του οποίου βρίσκονται τα κτίσματα.
    Β. Για κάθε εκτίμηση ακάλυπτου γηπέδου, εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ορίζεται πάγια αμοιβή στο ποσό των πενήντα ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ (50,00 €+ ΦΠΑ).
    Γ. Σε περίπτωση εκτίμησης περισσοτέρων του ενός ακινήτων του ιδίου οφειλέτη, συντάσσεται μία έκθεση εκτίμησης και ο πιστοποιημένος εκτιμητής δικαιούται για κάθε επί πλέον δικαίωμα επί ακινήτου την πάγια αμοιβή των πενήντα ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ (50,00 €+ ΦΠΑ).

Όπου στην παρούσα αναφέρεται ο πλειστηριασμός, νοείται και ο πλειστηριασμός με ηλεκτρονικά μέσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ