«Χρυσή visa» μέσω ελληνικής κτηματαγοράς με λιγότερα από 250.000 ευρώ

Το παράθυρο καταστρατήγησης του νόμου που προσφέρει άδεια παραμονής σε ξένους επενδυτές

«Χρυσή visa» μέσω ελληνικής κτηματαγοράς με λιγότερα από 250.000 ευρώ

Ήταν θέμα χρόνου οι επιτήδειοι να βρουν το παράθυρο καταστρατήγησης του νόμου που εξασφαλίζει άδεια παραμονής –δηλαδή εισιτήριο σε μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης αλλά και της Συνθήκης Σένγκεν- στην Ελλάδα. Κανονικά, το «εισιτήριο» πρέπει να χορηγείται σε όποιον επενδύει 250.000 ευρώ για την αγορά ενός ή περισσότερων ακινήτων.

Η λύση για μικρότερες επενδύσεις η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί στην πράξη όπως παραδέχονται γνώστες της συγκεκριμένης πρακτικής είναι η εξής: ο ξένος εμφανίζεται στα συμβόλαια να αγοράζει ακίνητα έναντι 250.000 ευρώ αλλά στη συνέχεια του επιστρέφεται από τον πωλητή ένα μέρος του τιμήματος κατόπιν σχετικής συμφωνίας η οποία καλύπτεται με ιδιωτικό συμφωνητικό. Έτσι, μένουν όλοι ευχαριστημένοι: ο πωλητής ξεφορτώνεται ένα φθηνό ακίνητο και μάλιστα με premium σε σχέση με την τρέχουσα εμπορική αξία. Ο αγοραστής πέρνει το πολυπόθητο «χαρτί» με λιγότερα από 250.000 ευρώ. Όσο για το δημόσιο, μπορεί ουσιαστικά να πέφτει θύμα εξαπάτησης, τουλάχιστον όμως εισπράττει τον φόρο μεταβίβασης επί ενός πλασματικού τιμήματος. Το «κόλπο» είναι θέμα χρόνου να επεκταθεί. Εμπόδιο αυτή τη στιγμή είναι μόνο τα capital controls που μπλοκάρουν την ανάληψη των μετρητών για να γίνει η δουλειά... αόρατα και κάτω από το τραπέζι. Και αυτό όμως ξεπερνιέται όπως δείχνει η πράξη. Όλα τα έχουν σκεφτεί οι «γάτοι»: ο πωλητής, εμφανίζεται να μεταφέρει το υπερβάλλον τίμημα μέσω τραπεζικού λογαριασμού αφού προηγουμένως έχει καλυφθεί με μια υποτιθέμενη σύμβαση δανείου. Δηλαδή, αρχικά εμφανίζεται ότι χρωστάει σε διάφορα πρόσωπα που συνδέονται με τον αγοραστή και μετά την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας τους αποπληρώνει με τα χρήματα που εν τω μεταξύ του έχουν καταβληθεί για την πώληση του ακινήτου.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον οργανισμό Enterprise Greece, με το πέρας του φετινού εννεαμήνου ο συνολικός αριθμός των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε ξένους επενδυτές-ιδιοκτήτες ακινήτων από την έναρξη του προγράμματος στα μέσα του 2013 ανέρχεται σε 2.014, έναντι 1.550 στο τέλος του 2016.

Εν ολίγοις, φέτος έχουν λάβει άδειες παραμονής 464 νέοι επενδυτές κι ενώ ακόμα εκκρεμεί η ολοκλήρωση της αδειοδότησης εκατοντάδων ακόμη, οι οποίοι προχώρησαν σε αγορές εξοχικών και μη ακινήτων κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 είχαν χορηγηθεί 586 άδειες παραμονής. Συνολικά, πέραν των 2.014 αδειών προς επενδυτές, έχουν χορηγηθεί και επιπλέον 2.948 άδειες στα μέλη των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα από το 2013 μέχρι σήμερα να ανέρχονται σε 4.962 άδειες.

Με βάση τα στοιχεία του Enterprise Greece, αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των επενδυτών, η Κίνα έρχεται πρώτη με 850 άδειες και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη Ρωσία, που ακολουθεί με 388 άδειες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται πλέον η Τουρκία με 161 άδειες παραμονής, έχοντας ξεπεράσει την Αίγυπτο που καταλάμβανε μέχρι πρότινος την τρίτη θέση. Επιβεβαιώνεται έτσι η τάση του τελευταίου 12μήνου, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώνεται κατακόρυφη αύξηση του ρεύματος αγοραστών από την Τουρκία, ως αποτέλεσμα της ανασφάλειας που επικρατεί στη γειτονική χώρα από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ερντογάν και έπειτα.

Αλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο που συνάγεται αφορά και τη μέση αξία της κάθε επένδυσης αγοράς ακινήτου.

Σε σχετικά στοιχεία που είχε ανακοινώσει τον φετινό Ιούνιο ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, είχε αναφέρει ότι με το πέρας του φετινού τετραμήνου οι άδειες ήταν συνολικά 1.684 και τα έσοδα προσέγγιζαν το 1 δισ. ευρώ. Αυτό που προκύπτει με βάση τα παραπάνω είναι ότι η μέση δαπάνη ανά επενδυτή διαμορφώνεται πέριξ των 550.000-600.000 ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ το ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ. Πρόκειται για σαφές δείγμα ότι προτιμώνται πολυτελέστερα και μεγαλύτερα ακίνητα, αρκετά εκ των οποίων κοστίζουν σήμερα αισθητά λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι στην αρχή της οικονομικής κρίσης το 2010, δεδομένου ότι η μέση πτώση των αξιών διαμορφώνεται στο 45%.

Οπως σημειώνουν φορείς της αγοράς ακινήτων, μεγάλη ώθηση στη σχετική δραστηριότητα έχει παράσχει η αυξημένη ζήτηση πολυτελών εξοχικών κατοικιών, δηλαδή ακινήτων που υπερβαίνουν κατά πολύ το ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ και κατά κανόνα πωλούνται αντί ποσών της τάξεως του 1-2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα δε με μεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά, στην πλειονότητα των περιπτώσεων των αγοραστών από περιοχές εκτός Ε.Ε., η «χρυσή βίζα» δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μάλλον ένα πρόσθετο όφελος από την πραγματοποίηση τέτοιων επενδύσεων. Εν ολίγοις, αφού δύναται να εξασφαλιστεί λόγω του ύψους του τιμήματος, συνήθως οι αγοραστές προχωρούν τη σχετική διαδικασία της λήψης άδειας παραμονής για τους ίδιους και την οικογένειά τους, προκειμένου να είναι ευκολότερη η μετάβασή τους από και προς την Ελλάδα στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ