Πώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων

Η διαδικασία για να βγει στο «σφυρί» ένα ακίνητο

Πώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κάνουν επισήμως «πρεμιέρα» την Τετάρτη στις 29 Νοεμβρίου, ενώ το νέο σύστημα αναμένεται να μπει σε εφαρμογή από το 2018 με στόχο ως το Μάιο του νέου έτους το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται κανονικά.

Η έναρξη της διαδικασίας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, καθώς εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ανάδειξη των «στρατηγικών κακοπληρωτών». Στόχος είναι το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που τίθεται από το 2018 σε πλήρη εφαρμογή, να καλύπτει το 70% των διαδικασιών έως τον ερχόμενο Μάιο.

Στην αρχική φάση το ηλεκτρονικό σύστημα θα λειτουργήσει μία φορά την εβδομάδα αντί των τριών ημερών που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή κάθε Τετάρτη. Δύο ημέρες πριν, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου έληξε και η προθεσμία που έχουν οι υποψήφιοι πλειοδότες να εγγραφούν στο σύστημα και να καταθέσουν την εγγυητική επιστολή που υποχρεούνται, προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους πρώτους περίπου δέκα πλειστηριασμούς θα ανοίξει σε όσους έχουν εγγραφεί στο σύστημα και έχουν καταθέσει την απαιτούμενη εγγύηση, που ισούται με το 30% της πρώτης προσφοράς, δηλαδή της τιμής που θέτει ως κατώφλι ο επισπεύδων για το ακίνητο που πλειστηριάζεται.
Η διαδικασία θα διαρκέσει για τέσσερις ώρες, κατά τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα προτείνουν την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν βάσει μιας ανοικτής πλειοδοτικής διαδικασίας.

Ετσι, κάθε πλειοδότης θα μπορεί να βλέπει στο σύστημα την υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνεται κάθε
φορά και τη θέση την οποία λαμβάνει η δική του προσφορά και ανάλογα να αποφασίζει για τη βελτίωση ή όχι της δικής του προσφοράς. Οι συμμετέχοντες δεν θα μπορούν να βλέπουν το όνομα του πλειοδότη, ο οποίος θα ανακοινώνεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελεί ένα από εκείνα που θα κυριαρχήσουν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, καθώς οι τελευταίοι το θεωρούν κρίσιμο και για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ