Αναβάλλονται ξανά οι αντικειμενικές αξίες - Πώς θα γίνει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ το 2018

Υπό το βάρος των προβλημάτων στον επαναϋπολογισμό τους

Αναβάλλονται ξανά οι αντικειμενικές αξίες - Πώς θα γίνει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ το 2018

Σε μια αγορά ακινήτων με λιγοστές αγοραπωλησίες και πωλήσεις σε «σκοτωμένες» τιμές λόγω οικονομικής ασφυξίας των ιδιοκτητών τους, το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να ευθυγραμμίσει τις αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές.

Βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο. Λόγω… τεχνικών προβλημάτων αναβάλλονται για τον Μάρτιο οι αλλαγές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και με τη συγκατάθεση και των θεσμών όμως υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα, οι νέες τιμές να εφαρμοστούν και στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2018.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν συγκροτηθεί οι 75 τοπικές επιτροπές, που πρέπει να εισηγηθούν τις νέες τιμές κι εν συνεχεία το υπουργείο Οικονομικών να φέρει τις αναγκαίες νομοθετικές διατάξεις ως το τέλος του έτους.

Οι θεσμοί αναγνωρίζουν το πρόβλημα της τελματωμένης κτηματαγοράς κι έτσι δεν πιέζουν, όπως άλλωστε έχει συμβεί όσες φορές τα τελευταία χρόνια έχει επιχειρηθεί η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές. Στο πλαίσιο αυτό, παρασχέθηκε τρίμηνη προθεσμία, για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος έως το τέλος Μαρτίου 2018, προκειμένου οι αρμόδιες επιτροπές να ολοκληρώσουν τους σχετικούς πίνακες.

Οι αλλαγές θα φέρουν μειώσεις στις περιοχές όπου οι εμπορικές αξίες βρίσκονται πολύ κάτω από τις αντικειμενικές σε ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 70%, αυξήσεις σε «φθηνές» περιοχές, ενώ σε πολλούς δήμους οι τιμές ζώνης θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, αφού μετά την οριζόντια αναπροσαρμογή που έγινε τον Ιανουάριο του 2016 διαπιστώθηκε ότι έχουν προσεγγίσει τις πραγματικές τιμές.

Έτσι, όταν οι νέες τιμές ολοκληρωθούν θα τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου κι έτσι ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους θα υπολογιστεί με τις νέες αξίες.

Οι καθυστερήσεις στον προσδιορισμό των αξιών δυσκολεύουν, πάντως, την εξίσωση για το υπουργείο Οικονομικών, που θα πρέπει σε ακόμα πιο σύντομο χρονικό διάστημα να αναπροσαρμόσει με τέτοιο τρόπο τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε ακόμα και με τις νέες αξίες, να αποδίδει τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ