Τι «κρύβει» το νέο σχέδιο των αντικειμενικών αξιών

Πώς θα υπολογίζονται οι τιμές

Τι «κρύβει» το νέο σχέδιο των αντικειμενικών αξιών


Τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων θα έρθουν με τις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς από τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι τοπικές επιτροπές προκύπτει ότι σε ορισμένες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές είναι χαμηλότερες των εμπορικών τιμών και άρα θα αυξηθούν, ενώ σε άλλες περιοχές ισχύει το αντίστροφο και αναμένονται μειώσεις ακόμη και πάνω από το 40%.

Οι νέες τιμές εφορίας των ακινήτων θα εφαρμοστούν από τη 1-1-2018 και θα επηρεάσουν περίπου 20 φόρους και τέλη, μεταξύ των οποίων είναι και ο ΕΝΦΙΑ. Οι συγκεκριμένοι θα αυξομειωθούν ανάλογα με τις μεταβολές των αξιών, αλλά και ανάλογα με τις αλλαγές που θα επέλθουν στις κλίμακες φόρων και τελών.

Στις τιμές των ενοικίων, στα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, στη βάση αξιών ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και σε ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν πανελλαδικά, θα στηριχθεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των αξιών των ακινήτων.

Τα μισθώματα δηλώνονται στην εφορία ηλεκτρονικά και κατά συνέπεια υπάρχει έτοιμη βάση δεδομένων για να ξεκινήσει ο επανυπολογισμός των αντικειμενικών αξιών, άρα και η αναπροσαρμογή της επιβάρυνσης από τον ΕΝΦΙΑ.

Να σημειωθεί πως τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προέρχονται από όλες τις συστημικές τράπεζες και από έρευνες αγοράς που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από ορκωτούς εκτιμητές. Οι συναλλαγές από αγοραπωλησίες έχουν ξεκινήσει να δηλώνονται μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει ετοιμάσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ συλλέγονται και από συμβολαιογράφους και υποθηκοφυλακεία. Σε σχέση με τα ενοίκια αυτά ήδη δηλώνονται στην εφορία ηλεκτρονικά και ως εκ τούτου η βάση δεδομένων υφίσταται ήδη.

Ο νέος τρόπους υπολογισμού των αξιών αναμένεται να εκτινάξει τις τιμές ζώνης στα νησιά και στις παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ θα οδηγήσει σε μείωση τιμών σε περιοχές που προ κρίσης ήταν πολύ ακριβές, αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών οι μεταβιβάσεις και οι μισθώσεις γίνονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ