Οι "εγκλωβισμένοι" του real estate και οι μπλοκαρισμένες επενδύσεις δισεκατομμυρίων

Ποιά γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια θα πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρουν τα project

Οι "εγκλωβισμένοι" του real estate και οι μπλοκαρισμένες επενδύσεις δισεκατομμυρίων

Είναι πολλά και σημαντικά τα project που βρίσκονται στα σκαριά: 1 δισ. ευρώ και άνω για την αγορά ακινήτων σε όλη την Eλλάδα από Grivalia Properties και Πανγαία. Οι επενδύσεις που δρομολογούνται για τα επόμενα δύο χρόνια φτάνουν στα 2 δις. ευρώ. Το 80% της «Ναυσικά» Α.Ε.- μισθώτριας των μυθικών «Αστεριών» απέκτησε η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Περίπου 600 εκατ ευρώ θα επενδύσουν Άραβες του Jermyn Street στον Αστέρα με στόχο τη μετατροπή της έκτασης σε τουριστικό θέρετρο υψηλών προδιαγραφών.

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Τη λύση του γόρδιου δεσμού που καθυστερεί τις μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο του real estate και εγκλωβίζει επενδυτικά κεφάλαια που είναι ικανά να φέρουν μεγάλα έσοδα στα δημόσια ταμεία και να δημιουργήσουν πληθώρα θέσεων εργασίας καλείται να δώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αξιοποιήσει μια μοναδική συγκυρία που προκύπτει από το αυξημένο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών να προχωρήσουν σε μεγάλου μεγέθους ανάπτυξη ακινήτων. Και ο γόρδιος δεσμός δεν είναι άλλος από την επίλυση μιας σειράς από γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που έχουν να κάνουν με το επενδυτικό θεσμικό πλαίσιο και έχουν καθυστερήσει ή ακυρώσει μεγάλο αριθμό επενδύσεων. Μεταξύ άλλων σε αυτό το καθεστώς βρίσκονται οι επενδύσεις της Lamda Develppment στο Ελληνικό, η συμφωνία μεταξύ επενδυτών της Blackrock και του Δημοσίου για να υπογραφεί το σύμφωνο συνεργασίας για να προχωρήσει επένδυση 300 εκατ. ευρώ στο Academy Gardens και το «νέκρωμα» της επένδυσης στην Αφάντου, μετά την κήρυξή του σε αρχαιολογικό χώρο.

ΑΛΛΑΓΕΣ. «Μια χώρα που θέλει να λέγεται φιλική στις επενδύσεις πρέπει να μπορεί να λύνει θεσμικά τα ζητήματα και να μη χρειάζεται παρέμβαση του Πρωθυπουργού ή των υπουργών για το κάθε τι» είπε στο MoneyPro ο Αριστοτέλης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να αλλάξουν κάποιες διαδικασίες, να μπαίνουν χρονοδιαγράμματα, να γίνει πιο αποτελεσματικό το θεσμικό πλαίσιο τα θέματα να λύνονται και να μην καταλήγουμε σε μια πόλωση, μια μόνιμη μάχη επενδυτών εναντίον αρχαιολόγων. Ούτε να δίνεται η δυνατότητα κωλυσιεργίας σε δημόσιες υπηρεσίες ή τον οποιονδήποτε θέλει απλά να εμποδίσει μια επένδυση, προσφεύγοντας χωρίς επιχειρήματα στο ΣτΕ. Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να γίνει σαφές και αποτελεσματικό και οι διαδικασίες διαφανείς, για να προχωρούν οι επενδύσεις ακολουθώντας ξεκάθαρους κανόνες».

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ. Στην ανάγκη ενός πιο ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου αναφέρεται και ο δικηγόρος Γεώργιος Α. Γεωργιάδης Διαχειριστής Εταίρος της ομώνυμης δικηγορικής εταιρείας, μιλώντας στο Money Pro: «Απαιτείται ένα νέο, και γενναίο από πλευράς μεταρρυθμίσεων, νομοθετικό πλαίσιο (μια τέτοια προσπάθεια ήταν ο ν. 4146/2013, για τη διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις), κυριότερα όμως επιβάλλεται η εφαρμογή του όποιου ρυθμιστικού πλαισίου από τη Διοίκηση και τις επιμέρους υπηρεσίες της ώστε να εδραιωθεί στους υποψήφιους επενδυτές η πεποίθηση ότι η χώρα μας επιζητεί επενδύσεις στο έδαφός της και προτίθεται να τις διευκολύνει τόσο κατά το στάδιο της αδειοδότησης όσο και κατά το στάδιο της υλοποίησης.

Τονίζοντας τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής στο χώρο του real estate, σημειώνει: «Σήμερα η διαδικασία αδειοδότησης είναι πράγματι ένας από τους –αρκετούς- ανασταλτικούς παράγοντες προκειμένου κάποιος να επενδύσει τα κεφάλαιά του στη χώρα μας, ειδικά όταν δεν είναι εξοικειωμένος με την Ελληνική πραγματικότητα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις επενδύσεις στο real estate αφού τα ίδια λίγο-πολύ προβλήματα εντοπίζονται σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν υποψήφιους επενδυτές (είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των υδατοδρομίων, επένδυση που είναι «βαλτωμένη» τα τελευταία τέσσερα χρόνια).

Γ ια να εκδοθεί άδεια για την υλοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης (και) στο real estate, απαιτούνται δεκάδες έγγραφα που εκδίδονται από διάφορες υπηρεσίες, κατόπιν εισηγήσεων/γνωμοδοτήσεων διάφορων συμβουλίων, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν συνεδριάζουν καν (διότι π.χ. έχει παραιτηθεί κάποιο μέλος τους και δεν έχει οριστεί ο αντικατάστασης του με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συγκροτηθούν σε σώμα) ή αναβάλλουν την απόφασή τους για διάφορους λόγους που δεν έχουν σχέση με τον επενδυτή (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των συνεδριάσεων του ΚΑΣ για την επένδυση στο Ελληνικό). Και βέβαια δεν λείπουν οι προσφυγές και οι αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσων, για τους δικούς τους λόγους, τάσσονται κατά της επιδιωκόμενης επένδυσης».

Οι ξένοι επιλέγουν σταθερά τις ελληνικές ΑΕΑΑΠ

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές ΑΕΑΑΠ, προετοιμάζονται και επιδιώκουν να αντλήσουν τη ρευστότητα και τη στήριξη των ξένων επενδυτών. Οι μεγάλοι του κλάδου Grivalia Properties και η Πανγαία, έχουν ήδη επενδύσει στη διάρκεια της κρίσης πάνω από 1 δισ. ευρώ για την αγορά ακινήτων σε όλη την Eλλάδα, ενώ δρομολογούν επενδύσεις ακόμη 1,5-2 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και τα μεγάλα project θα πληθαίνουν. Η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ απέκτησε το 80% των μετοχών της «Ναυσικά» Α.Ε.- μισθώτριας των μυθικών «Αστεριών» και προχωρά στο σχέδιο ανάπτυξης του παραλιακού τόξου και οι άραβες του Jermyn θα επενδύσουν 600 εκατ. στον Αστέρα με στόχο τη μετατροπή της έκτασης σε τουριστικό θέρετρο υψηλών προδιαγραφών. Την ίδια στιγμή οι ξένοι επενδυτές επιλέγουν σταθερά τις ελληνικές ΑΕΑΑΠ, η αμερικάνικη Verde την Lamda Development, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικοί βραχίονες ασφαλιστικών ομίλων (PIMCO, Odyssey Reinsurance Company, Clearwater Select Insurance Company) μπήκαν με 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Grivalia ΑΕΕΑΠ από την Eurobank, στην οποία συμμετέχουν με σημαντικά ποσοστά και ασφαλιστικές θυγατρικές του ομίλου Fairfax, ενώ αναμένουν με ενδιαφέρον τις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου των μεγάλων του κλάδου.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ