Ώρα μηδέν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ποιες αλλαγές έρχονται από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Ώρα μηδέν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε σπριντ για… γερά νεύρα έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο προχωρά στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Και για τον λόγο αυτό επιταχύνει την διαδικασία μέσω της δημιουργίας Τράπεζας Αξιών Ακινήτων.

Από την αρχές του 2018 όλοι οι φόροι των ακινήτων θα υπολογίζονται με τις νέες αξίες καθώς μνημονιακή υποχρέωση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η προθεσμία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί συντονιστική επιτροπή για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και την αξιοποίηση της βάσης δεδομένων της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου εξέδωσε προ ημερών απόφαση που προσδιορίζει τον τρόπο λειτουργίας της.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση η επιτροπή θα συνεδριάζει όσο συχνά απαιτείται προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους της, συγκαλούμενη από τον πρόεδρό της, ο οποίος καθορίζει την ημερήσια διάταξη, καθώς και τον τόπο και το χρόνο της συνεδρίασης.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες, αναπροσαρμοσμένες στις τιμές της αγοράς εκτιμάται ότι θα φέρουν ανατροπές στους φόρους μεταβίβασης, δωρεών και κληρονομιών, αλλά φυσικά και στον ΕΝΦΙΑ του 2018, αφού η νέα βάση υπολογισμού θα οδηγήσει σε νέους συντελεστές και τυχόν αφορολόγητα που θα παραμείνουν.

Σημαντικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις ληφθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα διαδραματίσει το πού θα διαμορφωθεί το ύψος των νέων τιμών υπολογισμού της αξίας των ακινήτων, στο πλαίσιο της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές.

Έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα τηρηθούν κατά γράμμα θα πρέπει έως το τέλος Μαρτίου να έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 με βάση τις νέες φορολογητέες τιμές.

Στην περίπτωση φυσικά που οι νέες τιμές ακινήτων οδηγήσουν σε μικρή πτώση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα 2,65 δισ. ευρώ, θα διευρυνθεί η φορολογητέα βάση του φόρου και οι συντελεστές υπολογισμού του θα προσαρμοστούν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος των εσόδων και να διατηρηθεί ο φορολογικά ουδέτερος χαρακτήρα της μεταρρύθμισης.

Αναγκαία προϋπόθεση φυσικά για να ισχύσει το νέο σύστημα είναι η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων, η οποία μάλιστα θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ