«Φωτιές» αναβουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

Σε ποιες περιοχές αυξάνονται και σε ποιες μειώνονται

«Φωτιές» αναβουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

Υπό ασφυκτική πίεση χρόνου καθώς το νέο σύστημα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου του 2018 βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών το οποίο ξεκινά τις διαδικασίες για την εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, θέλει να δημιουργήσει ένα αυτοματοποιημένο και συνάμα έγκυρο σύστημα, που θα βασίζεται στις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων.

Όπως άλλωστε επιβεβαιώσε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Πανανιάτσιουως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες, επί των οποίων θα υπολογίζεται εφεξής ο ΕΝΦΙΑ. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από το 2018.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2018. Έργο που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο αν όχι αδύνατο και δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή λίγο πριν την εκπνοή του έτους να αποφασιστεί να γίνει μια επικαιροποίηση των τιμών ζώνης των ακινήτων.

Όμως η κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος των αντικειμενικών αξιών από ένα άλλο σύστημα που θα παρακολουθεί τις αγορές της αγοράς δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Τρία είναι τα βασικά προβλήματα που καθιστούν το εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο:

• Ο περιορισμένος αριθμός συναλλαγών ακινήτων. Ελάχιστες είναι οι μεταβιβάσεις που γίνονται στην αγορά με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να μην μπορεί να διαμορφώσει μια εικόνα για το που κινούνται οι τιμές.

• Οι αξίες που πωλούνται τα ακίνητα, οι οποίες αναγράφονται στα συμβόλαια είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ χαμηλές σχεδόν εξευτελιστικές καθώς πολλοί ιδιοκτήτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία «σκοτώνουν» τα ακίνητα τους.

• Δεν υπάρχουν αξιόπιστες βάσεις δεδομένων για τις αξίες των ακινήτων πέραν αυτής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι αυξομειώσεις

Από τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές θα προκύψουν μειώσεις κατά μέσο όρο 30% στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά και αυξήσεις 20% κυρίως σε «μεσαίες» περιοχές του Λεκανοπεδίου όπου τα τελευταία χρόνια έγιναν έργα υποδομής καθώς και σε αστικά κέντρα της επαρχίας, τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Σύμφωνα πρόσφατα εισήγηση, η μέση μείωση στην Αττική εκτιμάται ότι θα είναι στο 13% και στο 15% σε επίπεδο χώρας. Η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται να είναι σε ακριβές περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, Γλυφάδα κ.ά. Αύξηση των τιμών 20%-30 εκτιμάται ότι θα υπάρξει σε περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως το Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Αγιους Αναργύρους κ.ά., μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας, νησιά και παραθαλάσσιους οικισμούς με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Συμπαρασύρουν και επιπλέον φόρους

Οι όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα προκαλέσουν κύμα αλλαγών στους συντελεστές φορολόγησης των ακινήτων –και στους φόρους κατοχής αλλά και στους φόρους μεταβίβασης.
Η πρώτη αλλαγή η οποία αναμένεται να φέρει το νέο σύστημα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται, εκτός απροόπτου, από τις αρχές του 2018, θα «χτυπήσει» τον φόρο μεταβίβασης και συγκεκριμένα τα αφορολόγητα όρια που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο για πρώτη κατοικία ανέρχεται σήμερα σε 200.000 για τον άγαμο και σε 250.000 για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Από την άλλη πλευρά, το αφορολόγητο όριο για την αγορά οικοπέδου ανέρχεται στις 50.000 ευρώ για τον άγαμο, στις 100.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση 10.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 15.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και τα επόμενα παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι στον φόρο κληρονομιών και γονικών παροχών, από γονιό ή παππού στο τέκνο ή τον εγγονό, υπάρχει σήμερα αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, ενώ για τις επόμενες 150.000 ευρώ αξία επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ